Перший аукціон із постачання продуктів для експерименту з харчуванням у ЗСУ виграла компанія METRO Cash & Carry Ukraine

 

Сьогодні відбувся перший електронний редукціон Міністерства оборони України в 2016 році через систему електронних державних закупівель ProZorro.
Як повідомив у своєму “Фейсбуці” заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов, таким чином визначали постачальника продуктів для експерименту з реформування системи харчування Збройних сил – переведення на “шведський стіл”.

Стартова ціна становила 3,24 млн. грн. Переможець запропонував 2,15 млн. грн.

“Економія [для державного бюджету] – майже 34%. Причому в ході редукціону сам переможець знизився на 29%!!!” – зазначає Нефьодов.

За його словами, “вперше перемогла “нікому не відома” компанія METRO Cash & Carry Ukraine, яка до появи електронних закупівель ніколи не була “достатньо кваліфікованою”, аби постачати продукти – ці тендери завжди вигравали якісь ФОПи… (фізичні особи-підприємці, вочевидь наближені до керівництва міністерства – “Н”).
Нефьодов вітає колег-реформаторів із МО Юрія Гусєва й Артура Перверзєва і зазначає: “Це реальна ‪перемога‬!”

Крім пропозиції “Метро”, яка становила 2,15 млн. грн., інші учасники аукціону пропонували:

ПП “Артек-Союз” – 2,172 млн.,

ТОВ “Одесапродукт” – 2,5 млн.,

ФОП “Чекаліна С.А.” – 2,55 млн.,

ТОВ “Торгівельний дім “Ріко Україна” – 3,195 млн. грн., повідомляє “Новинарня”.

аукціон міноборони

За лінком можна побачити обставини аукціону тут.

У чому полягає експеримент

Нагадаємо, експеримент з продовольчого забезпечення Збройних сил України почато 16 вересня 2015 року. Наразі він проходить у двох військових частинах, це Національна академія сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного (м. Львів) та Західна військово-морська база (м. Одеса).
До експерименту залучено дві стаціонарні їдальні та фрегат ВМСУ “Гетьман Сагайдачний”. Загалом це 2650 “ротів”.

Основним завданням експерименту є створення нової системи продовольчого забезпечення ЗСУ, яка забезпечить широкий вибір продуктів і можливість їх заміни з урахуванням особливостей бойової підготовки та повсякденної діяльності, а також надасть можливість командирам оперативно приймати рішення щодо постачання продовольства, залежно від умов обстановки.

Солдати строкової служби, мобілізовані, контрактники та офіцери в трьох їдальнях харчуються в режимі “шведського столу”, обираючи за бажанням із кількох видів перших та других страв, гарнірів та салатів (серед них – “Грецький”, “Дністер” тощо), маючи змогу набирати стільки їжі, скільки їм хочеться, брати додатково ковбасу, сир, фрукти тощо.

Експеримент полягає в зміні підходу до норм харчування військовослужбовців ЗСУ, які наразі встановлені постановою Кабміну № 426 від 29 березня 2002 року.

На початку експерименту відповідальна за пілотний проект волонтерка Діана Петреня пояснювала:

– За старими нормами, щодня бійці повинні отримувати одну й ту саму кількість одних і тих самих продуктів, приблизно 30-40 найменувань. Оскільки ці продукти закуповуються постачальниками послуги і слабо контролюються при потраплянні в частину, то якість цих продуктів, м’яко скажемо, залишає бажати кращого.

А вже якщо врахувати, що готують ці продукти кухарі, які працюють у постачальника і яким, за великим рахунком, байдуже, що там і як у них зготується, то й маємо на виході переварені макарони, кашу-розмазню, однакове меню практично щотижня. Впливу з боку армії на цей процес не дуже багато. Плюс врахуйте, що їдальні й кухні багато де в частинах не забезпечені не те що нормальним сучасним обладнанням, а й простими м’ясорубками.

Ми ж у рамках реформи передусім розробили каталог продуктів, який не залежить від кабмінівських норм харчування. Він складається з 248 позицій – там є і йогурти, і банани, й ковбаси, навіть заморожена спаржа. У каталозі є два головні показники: вартість за добу і калорійність. Це спеціально розроблена комп’ютерна програма, яка і формує щоденне меню, враховуючи певну кількість калорій, кількість страв (перше, друге, салат, компот) і при цьому має бути замовлення на певну суму на одну людину.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна