Україна вшановує “кіборгів” ДАП. Президент роздав нагороди. А “правосеків” забув?

 

В Україні вшановують “кіборгів” Донецького аеропорту.

У київському Будинку офіцерів сьогодні, 16 січня, відбувається вечір пам’яті 59 останніх захисників ДАП, які загинули під час захисту об’єкта в січні 2014 року.

Майже шість десятків добровольців, які зголосилися обороняти ДАП у найскладніший момент, загинули 19-20 січня 2014 року після підриву бойовиками колон, що тримали бетонні перекриття будівлі аеровокзалу.

“Родичі загиблих виступили з ініціативою провести вечір пам’яті. І ми хочемо звернутися до влади з тим, щоб 20 січня було оголошео в Україні Національним днем пам’яті легендарних кіборгів”, – розповів “Інтерфакс-Україна” голова правління ГО “Всеукраїнський альянс бійців і волонтерів АТО” Олексій Копишинський.

В інтернеті українців закликають запалити свічки пам’яті “кіборгів”, які героїчно полягли в ДАП за Україну.

Нагадаємо, 22 січня 2015 року українські силовики після 242 днів героїчної оборони вийшли з боями з терміналів Донецького аеропорту, оскільки їхні позиції були зруйновані та прострілювалися прямою наводкою.
Частина бійців зазнала поранень, потрапила у полон до терористів та загинула. Тіла багатьох воїнів були ідентифіковані лише наприкінці 2015 року.

Президент Петро Порошенко підписав указ про відзначення державними нагородами України військових, які загинули, захищаючи державний суверенітет та територіальну цілісність України.

Як повідомляє прес-служба АП, нагороджено посмертно 118 воїнів Збройних Сил України, які загинули у 2014-2015 роках, виявивши особисту мужність і високий професіоналізм, вірність військовій присязі.
Серед нагороджених посмертно – захисники Донецького аеропорту восени 2014 – січні 2015 року. Рідним п’ятьох з них президент сьогодні вручив державні нагороди.

Під час зустрічі з сім’ями загиблих військовослужбовців із ДАП Петро Порошенко сказав:

“242 дні героїчної оборони Донецького аеропорту. Почалася вона із захоплення російськими військами, чеченськими бойовиками будівлі аеропорту тоді ще мирного Донецька. Повна дестабілізація міста, початок окупації, і лише мужність наших воїнів, скоординовані дії українських Повітряних сил, високомобільних десантних військ дозволили перетворити Донецький аеропорт на символ української мужності, оплот українського духу. Вся країна цінує, шанує і пам’ятає ваших рідних і близьких, наших рідних і близьких, українських героїв. Велике спасибі вам за це”, – сказав Президент.

На переконання глави держави, саме завдяки героїчному прикладу захисників аеропорту, стійкості та мужності “кіборгів” ДАП став символом, який сприяв підйому бойового духу українських воїнів та відродженню війська.

“Це були наші українські герої. 90-й батальйон 81-ї бригади, який народжувався на моїх очах і майже повністю був сформований з добровольців, і підрозділи 80-ї бригади вгризлися в землю і під шквальним вогнем утримували те, що залишилося від нового і старого терміналу. Ризикуючи життям, рятуючи життя інших, надаючи медичну допомогу”, – додав глава держави.

Від редакції. Із повідомлення прес-служби АП випливає, що президент не згадав бійців “Правого сектора”, які формально не входили до ЗСУ, але становили помітну частину захисників Донецького аеропорту.
У списку нагороджених – судячи з військових звань, теж лише представники ЗСУ, солдати й офіцери.

Президент зазначив, що у народній пам’яті ці герої навіки залишаться славнозвісними “кіборгами”, безстрашними і непереможними українськими воїнами. “Кожен день, кожна хвилина, кожен подвиг має назавжди залишитися не лише в серцях рідних і близьких, а в серці кожного українця”, – наголосив Порошенко.

Він підкреслив, що саме завдяки стійкості кожного з “кіборгів” українським військовим вдалося зберегти і очистити дві третини Донбасу.

Від імені українського народу, від себе особисто, як президент країни і Верховний Головнокомандувач, Петро Порошенко подякував кожному з присутніх за те, що вони виховали таких синів.

Президент також повідомив, що зараз готується друга частина документального фільму про оборону ДАП – “Аеропорт”.
“Маємо зробити все, щоб не лише в наших серцях, а й у фільмах, книгах з нами був кожен з героїв. Доки ми живі, ми будемо їх пам’ятати”, – сказав Глава держави.

Читайте також:
Порошенко: Мінськ-3 не має бути. А ЄС не хотів давати Україні контроль над східним кордоном

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна