Геращенко: Слід спростити пересування через кордон із сепаратистами

Ірина Геращенко
народний депутат України від БПП,
представник України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи з питань врегулювання ситуації на Донбасі

За підсумками поїздок в АТО (FB)

Сьогодні відбулася нарада представника Украіни в тристоронній контактній групі в Мінську Леоніда Кучми з віце-прем’єром Геннадієм Зубком.

Леонід Кучма, я (як представник гуманітарної підгрупи) та керівник агентства з питань відбудови Донбасу Вадим Черниш обговорили з Зубком роботу КПВВ (контрольний пункт в’їзду і виїзду), що знаходяться на лінії зіткнення.

Я розповіла про свій візит цього тижня в зону АТО і враження від КПВВ “Новотроїцьке”, особливо акцентувавши увагу на проблемних моментах, як-то побутові умови та черги на проходженні контролю.

Гуманітарний аспект ситуації на Донбасі – постійна тема мінських переговорів, і Україна робить все для полегшення долі тих, хто опинився в окупації.
Але якщо говорити про КПВВ, то всі структури, що відповідають за їх функціонування, мають докласти зараз максимум зусиль для вдосконалення роботи цих пунктів. Очевидно, що Украіна виступає за те, аби всі ці КПВВ зникли в минуле, як страшний сон про “русский мир”… Це можливо, коли ми повністю відновимо україно-російський кордон. А поки що просто маємо максимально посилити все, що стосується забезпечення безпеки України – і тому контроль має бути ретельним (аби виявляти будь-які спроби проникнення ДВР чи контрабанди), але при цьому максимально спростити пересування простим громадянам, жінкам з дітками, літнім людям.

Переконана, що за наслідками сьогоднішньої наради вже найближчим часом будуть предметні й конкретні результати – і рада, що мої поїздки в АТО так само дають результат задля гуманітарної допомоги тисячам конкретних простих українців. В цьому і бачу свою роботу.

Геращенко, Кучма, Черниш під час зустрічі у віце-прем'єра Зубка. Фото: FB Ірина Геращенко

Геращенко, Кучма, Черниш під час зустрічі у віце-прем’єра Зубка. Фото: FB Ірина Геращенко

Також ми обговорили питання активізації співпраці з МКЧХ (Міжнародним комітетом Червого Хреста) в пошуку зниклих безвісти. Цю тему представник Украіни в контактній групі Кучма за дорученням президента Порошенка піднімає на кожній мінській зустрічі і тримає на особливому контролі.

Війна закінчиться тоді, коли ми встановимо ім’я кожного загиблого, знайдемо кожного зниклого, звільнимо кожного заручника.

Наступна зустріч в Мінську вже 20 січня – і ми знову підніматимемо там гуманітарні питання.

Читайте також:
Геращенко: Штайнмаєр дарма тішиться. Замість “тиші” бойовики посилили обстріли

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна