Порошенко: Мінськ-3 не має бути. А ЄС не хотів давати Україні контроль над східним кордоном

Президент Петро Порошенко заявляє, що третьої Мінської угоди щодо врегулювання ситуації на Донбасі не повинно бути.

“Давайте припинимо інсинуації щодо Мінська-3. Цього не існує і сподіваюся, не буде існувати, – сказав Порошенко сьогодні на прес-конференції в АП. – Зараз Мінські домовленості потребують нової дорожньої карти – нових дат, коли сторони беруть на себе зобов’язання імплементувати всі без винятку пункти Мінських угод до конкретної дати і в відповідній послідовності”.

При цьому Порошенко визнав, що є загроза, що Росія не виконає зобов’язання, покладені на неї Мінськими угодами, у 2016 році.

“Чи є загроза, що Росія не імплементує якісь пункти Мінських угод? Я буду відвертий – загроза дійсно є. А якщо відбудеться загострення – посилення санкцій”.

Глава держави розповів журналістам: під час дискусії про чергове продовження європейських санкцій проти Росії у Раді ЄС Україні пропонували відмовитися від вимоги повернення Україні контролю над кордоном з Росією.

“Дуже важка дискусія, я вперше про це кажу, була про кордон. Ми присвятили цьому 25 хвилин. Але я кажу – без повернення контролю над кордоном нічого не працює”, – сказав Петро Порошенко.

За словами президента, тоді лунала пропозиція віддати кордон під контроль ОБСЄ, однак Україна категорично відмовилася: “Ключова позиція – це має бути деокупація і контроль над кордоном. Я жодних сумнівів не маю, що як тільки російські війська підуть, як тільки будуть роззброєні незаконні формування, як тільки ми візьмемо контроль над кордоном, люди побачать, що життя змінилося”.

Порошенко додав, що саме проблема єдності ЄС у цьому плані є критичною, оскільки під час кожного обговорення продовження санкцій “є 5-6-10 країн”, які доводиться переконувати.

Також президент зазначив, що Україна не має за мету робити Росії гірше, а лише хоче відновити свою територіальну цілісність і суверенітет.

Читайте також:
Порошенко даватиме електрику лише в український Крим.
А Донбас може стати нашим у 2016-му

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна