30 мільйонів застави внесено: міського голову Мукачева Андрія Балогу випустять із СІЗО, — ЗМІ

Міського голову Мукачевого Закарпатської області Андрія Балогу, якого затримали за підозрою у зловживанні службовим становищем для продажу землі за заниженою вартістю, випустять із слідчого ізолятора. За нього внесли заставу.

Про це у четвер, 27 червня, повідомляє “РБК-Україна” з посиланням на власні джерела в правоохоронних органах.

Розмір застави, яку призначив слідчий суддя Вищого антикорупційного суду, становить 30 мільйонів гривень.

При цьому Балога повинен дотримуватися низки обов’язків, зокрема:

  • не відлучатися з Мукачева без дозволу;
  • утримуватись від спілкування з свідками та іншими підозрюваними;
  • здати закордонний паспорт та носити електронний браслет.

Контекст

25 червня співробітники СБУ спільно з НАБУ та САП затримали мера міста Мукачево та голову Мукачівської районної ради. Їх підозрюють у зловживанні службовим становищем  з метою продажу за заниженою вартістю земельної ділянки у центрі міста площею понад 3 га.

Правоохоронці не назвали імен фігурантів, однак як уточнив закарпатський журналіст Віталій Глагола затримано міського голову Мукачева Андрія Балогу та голову Мукачівської районної ради Михайла Ланя на прізвисько “Блюк”. Також затримано начальника земельного відділу Мукачівської міської ради Артура Саміляка. Затримання, за інформацією Глаголи, пов’язане з корупційною схемою продажу стадіону “Авангард”.

За даними слідства, на сесії міськради міський голова забезпечив прийняття рішення про продаж ділянки за ціною, заниженою у майже 9 разів. При цьому покупцем ділянки виступило приватне товариство, фактичним контролером якого є голова районної ради. Підставою для цього стала експертна грошова оцінка із заниженою вартістю ділянки. За матеріалами справи, за “занижений висновок” власникам компанії-оцінювачки дали хабар.

Унаслідок таких оборудок із землю з ринковою вартістю 84,6 млн грн – продали за 9,6 млн грн. Крім того, за матеріалами справи, міський голова особистим рішенням надав товариству розтермінування платежу на 6 місяців.

У жовтні 2023 року Національне антикорупційне бюро та Служба безпеки України вже проводили обшуки в мера Мукачева Андрія Балоги. Як повідомлялося, також через корупційну схему продажу комунальної землі навколо стадіону “Авангард”.

Читайте також:
Силовики прийшли з обшуком в мерію Мукачевого. Справа – про “масштабну корупцію”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.