США заборонили ЗСУ атакувати об’єкти в РФ на відстані понад 100 км від кордону, — WP

Сполучені Штати встановили обмеження на використання Україною американської зброї для ударів по Росії, а саме — заборонили атакувати об’єкти на відстані понад 100 км від кордону і бити по ключових російських аеродромах.

Про це повідомляє видання The Washington Post з посиланням на представника Міноборони України, який захотів залишитися анонімним.

Він зазначив, що хоча дозвіл завдавати ударів по військових об’єктах у РФ американською зброєю  допомогло змінити ситуацію, але дальність і категорія зброї недостатні для досягнення бажаного результату.

Втім, американські чиновники існування таких обмежень заперечують.

“США погодилися дозволити Україні вести вогонь з американської зброї по Росії через ділянку кордону, де російські війська намагатимуться захопити українську територію. Йдеться не про географію чи певний радіус. Однак якщо Росія атакує або збирається атакувати зі своєї території Україну, Сили оборони можуть завдати удару у відповідь по військах, що атакують її з-за кордону”, — заявив речник Пентагону Чарлі Дітц.

Він також зазначив, що Україні дозволено використовувати американські системи протиповітряної оборони для ураження російських літаків, “якщо вони збираються відкрити вогонь в українському повітряному просторі”.

Однак, як пише WP, українські військові мають сумніви щодо “такої свободи дій, про яку говорять у Пентагоні та Білому домі”.

Видання також зазначає, що результати українських ударів за три тижні після того, як Вашингтон схвалив запит України на використання певної західної зброї для ударів по території Росії, підтверджують заяву українського чиновника щодо обмежувальної дальності.

Читайте також:
Україна і США уклали безпекову угоду на 10 років

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.