Парламент Каталонії призначив остаточний референдум про незалежність на 1 жовтня

 

Парламент Каталонії в середу, 6 вересня, проголосував за проведення референдуму про незалежність країни 1 жовтня та процес відокремлення від Іспанії, якщо громадяни проголосують “за”.

Про це повідомляє Reuters.

Після 12 годин дискусії більшість парламентаріїв у Барселоні схвалила відповідне законодавство, яке дозволяє проголосити незалежність Каталонії вже за 48 годин після референдуму в разі отримання згоди населення.

Депутати, які виступали проти незалежності, покинули залу перед голосуванням.
Прихильники відокремлення на чолі з главою автономії Карлесом Пучдемоном після позитивного результату заспівали гімн Каталонії.

На референдумі каталонці мають відповісти на запитання: “Чи хочете ви, щоб Каталонія стала незалежною республікою?”

Нагадаємо, Карлес Пучдемон попередньо ще в червні заявляв про проведення зобов’язального референдуму 1 жовтня.

Уряд Іспанії на чолі з прем’єр-міністром Маріано Рахоєм неодноразово наголошував, що не дозволить відокремлення Каталонії.

У 2014 році у Каталонії було проведено перший референдум за відокремлення від Іспанії, хоча його було заборонено судом і визнано “неформальним”.
Тоді із 6,3 мільйона осіб, що мають право голосувати, 2,3 мільйона прийшли на референдум, з них 80 відсотків висловилися за незалежність Каталонії.

У листопаді 2015 року каталонський парламент затвердив “дорожню карту” досягнення незалежності від центрального уряду в Мадриді. Проте у серпні 2016 року цю постанову каталонського парламенту анулював Конституційний суд Іспанії.

7 квітня 2016 року після кількатижневих дебатів парламент Каталонії підтвердив резолюцію про незалежність, анульовану Конституційним судом Іспанії.

Читайте також:
Каталонія: екс-главу уряду судять за сепаратистський референдум.
Під судом – 40-тисячний мітинг

Як зазначає Reuters, кількість прихильників незалежності у Каталонії зменшується на тлі поліпшення економічної ситуації в Іспанії. Втім більшість каталонців хочуть мати можливість проголосувати щодо цього питання.

Іспанський уряд виступає проти проведення референдуму. Раніше Мадрид звернувся у Конституційний суд з проханням визнати рішення про референдум незаконним, адже Конституція Іспанії говорить про неподільність країни.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.