Новий “план Маршалла”: ЄС хоче запобігти “додонізації” України

 

Литовський Сейм ініціює так званий “план Маршалла” для України, який передбачає виділення щонайменше 5 млрд. євро на рік на на економічне зростання та розвиток.
Про це повідомив перший віце-прем’єр-міністр України, міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів.

“Із Ганною Гопко (голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах), обговорення литовського плану для України на 2017-2020 рр. та “Нового європейського плану для України” (т. зв. план Маршалла). Ця ініціатива литовського Сеймасу передбачає економічну, політичну та фінансову допомогу для України в контексті євроінтеграції”, – написав Степан Кубів під фото на своїй сторінці в соцмережі у п’ятницю, 18 серпня.

“Зараз проект активно обговорюється в ключових міжнародних інституціях, щоб забезпечити формування “групи друзів” України та потрібної підтримки плану для його втілення”, – додав віце-прем’єр.

Умовний “план Маршалла” для України пов’язаний із підтримкою малого та середнього бізнесу, а також із розвитком інфраструктури
Про це заявила Ганна Гопко в ефірі Еспресо.TV.

“Це не кредити, як від МВФ, для макрофінансової ситуації. Це підтримка малого та середнього бізнесу, це інфраструктурні проекти”, – пояснила вона.

За її словами, цю програму можуть фінансувати G7 та Євросоюз.

“Ми були вже з литовцями у Варшаві, Вашингтоні, Берліні, Брюсселі. Проговорюється, що це можуть бути гроші “Великої сімки”. Також це можуть бути гроші Європейського Союзу, у них є спеціальний зовнішній фінансовий фонд, який має близько 80 млрд. євро”, – уточнила Гопко.

За словами депутатки, наразі тривають консультації з кількома міністерствами щодо того, які саме проекти готова запропонувати Україна під отримання цих коштів з “плану Маршалла”.

“Насправді на заході гроші є, питання полягає у тому, як їх ефективно інвестувати в Україні”, – додала вона.

За даними Гопко, уряд має вже до кінця вересня розробити чіткі пропозиції й показати скільки коштів їм потрібно й на які саме проекти.

Як вважає політик, необхідність подібної фінансової програми полягає у тому, щоб запобігти “додонізації” України і щоб Україна не пішла шляхом Молдови, яка набагато раніше отримала асоціацію з ЄС та безвізовий режим, але значною мірою зневірилася в європейських цінностях, оскільки не отримала від Заходу необхідної матеріальної підтримки.

Нагадаємо, прем’єр Володимир Гройсман у Брюсселі закликав дати Україні новий “план Маршалла” у лютому 2017 року.

Читайте також:
ЄНП підтримала розробку “плану Маршалла для України”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна