Гройсман у Брюсселі закликав дати Україні новий “план Маршалла”

 

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман вважає за необхідне спільно зі світовими партнерами сформувати план відновлення для України, що дозволить пришвидшити необхідні зміни.
Про це він заявив у четвер, 9 лютого, під час візиту до Брюсселя на конференції “Заохочення та скерування: Перезавантаження українських реформ”.

Як передає Урядовий портал, Володимир Гройсман нагадав, що у 2014 році Європейський Союз і донори запропонували Україні “Маршалл-план”. У лютому 2015-го планувалася велика донорська конференція, велася підготовка плану відновлення для України. Гройсман тоді був віце-прем’єр-міністром.
Але план не був втілений, тому що запланована конференція не відбулася і не були прийняті очікувані рішення, зазначив глава уряду.

“Я вважаю, що до цього питання треба повернутися. Якщо є запитання, чим Україні можуть допомогти дружні світові, європейські партнери, – це чіткий план відновлення України. Це “план Маршалла”, який ми можемо створити спільно, щоб спільними зусиллями пришвидшити трансформацію, зміни, відновити сектори, які є сьогодні враженими”, – наголосив Володимир Гройсман у Брюсселі.

За його словами, перебудова, переорієнтація, у тому числі економіки, має бути дуже швидкою.

План Маршалла (European Recovery Program, Marshall Plan) — програма економічної допомоги Європі після Другої світової війни. Був висунутий 1947 року держсекретарем США Джорджем К. Маршаллом, почав реалізовуватись у квітні 1948-го.
Однією з цілей програми була протидія поширенню впливу СРСР і соціалістичних ідей на країни Західної Європи.
Економічна допомога надавалась лише за умови виконання певних вимог у політичній сфері, або, в сучасних термінах, лише демократичним країнам.

Загальні обсяги допомоги США Європі в рамках Плану Маршалла склали 12,7 млрд. доларів, із них 3,3 млрд. – Великій Британії, 2,3 – Франції, 1,45 – Західній Німеччині, 1,2 – Італії, 1,1 млрд. – Нідерландам та ін.

Завдяки Плану в Європі:
ВВП підвищився на 32,8% – зі 119 млрд. 1947 року до 159 млрд. 1951 року;
промислове виробництво зросло на 40% у порівнянні з довоєнним рівнем;
обсяг сільськогосподарської продукції — на 11%.
до 1953 року обсяг європейської торгівлі зріс на 40%.

Глава Кабміну заявив, що 45-мільйонна Україна, в центрі Європи з такими можливостями не може жити так, як сьогодні.
Він зазначив, що в умовах російської агресії й гібридної війни у 2015-2016 роках український уряд доклав усіх зусиль, щоб забезпечити макроекономічну стабілізацію, і в кінці 2016 року відновити економічне зростання.

“Про що це свідчить? Економіка України встає з колін. Це хороший сигнал, але його треба прискорювати”, – вважає прем’єр.

“Ця перезавантаження (реформи) триватиме кілька років. Ми отримаємо результат. Але ми розуміємо, що за один день перезавантажити систему, яка 24 роки формувалася, дуже важко. Ми почали дерегуляцію в енергетичній сфері, ми змінили підходи до управління державними компаніями, ми почали корпоративізацію державних компаній, ми провели безпрецедентні рішення, які дозволили нам ефективно почати боротьбу з корупцією, і я її поділяю на дві частини. З одного боку, ми повинні створити умови, за яких би корупційні діяння не виникали, і це системні зміни, це дерегуляція, це багато інших речей”, – сказав Володимир Гройсман.

“Якщо є скептичні думки про те, що в Україні реформи не йдуть, я б так не сказав. Ми поки не відчуваємо результатів реформ. З цим я можу погодитися. Але я точно знаю, що у 2017 році нам вдасться закріпити і прискорити економічне зростання”, – резюмував прем’єр.

Наразі головна проблема української влади, за його словами, – інституційна слабкість.

“Це перше завдання, яке стоїть сьогодні перед нами, – ми повинні отримати професійну компетентну владу і систему управління державою”, – сказав Гройсман, підкресливши, що з 1 травня 2016 року почалася “повноцінна реформа державної служби, і ця реформа триває”.

“Так, вона є складною, вона вперше за 25 років є неоднозначною, напевно, але ми пішли на перезавантаження всієї системи державної влади в країні”, – стверджує глава уряду.

Читайте також:
Гройсман в Авдіївці: Усі чітко розуміють, що кожен має робити. ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна