Міноборони пояснило, коли і як виплати ЗСУ зростуть наступного разу

 

Міністр оборони Степан Полторак підписав наказ, яким збільшено виплати військовослужбовцям, що проходять службу в районі проведення АТО.
Як передає “Новинарня“, про це на брифінгу 11 серпня повідомив речник МОУ Максим Праута.

“Відповідно до наказу, доплата особовому складу, який виконує завдання на першій лінії оборони (рівень ротних опорних пунктів першого ешелону), збільшена до 10 тисяч гривень на місяць, на другій лінії — до 4,5 тисяч гривень”, — сказав полковник Праута.

“Ці виплати військовослужбовці отримуватимуть, починаючи з вересня цього року”, – зазначив речник.

Він нагадав, що відповідне завдання було поставлено президентом України — верховним головнокомандувачем Збройних сил.

Крім того, сказав Праута, рішенням міністра оборони на 15-20% підвищено грошове утримання рядового, сержантського та старшинського складу Високомобільних десантних військ і морської піхоти.

За даними МОУ, що бійцям ВДВ і морпіхам із 1 серпня наразі підняли грошове забезпечення через премію.

“В серпні прийнято рішення щодо збільшення забезпечення військовослужбовцям ВДВ та морської піхоти шляхом збільшення їхньої щомісячної премії. Про цифри поки не будемо. Збільшення буде становити 15-20%. Щодо категорій – це від стрільця до командира взводу, суто бойові спеціальності”, – сказав представник департаменту фінансів Міністерства оборони В’ячеслав Салахов в ефірі радіо “Армія ФМ”

Зміни у співвідношенні грошового забезпечення

Представник фіндепартаменту МОУ на “Армія ФМ” повідомив, що МОУ готує новий проект постанови про зміни в структурі грошового забезпечення військовослужбовців.

За його словами, ідеться про те, щоб зменшити в регулярній платні частку премій і надбавок та збільшити – частку посадового окладу та за звання.

“На цей час ми маємо питому вагу додаткових видів грошового забезпечення: премія, надбавки, винагороди стимулюючого плану. Зараз питома вага цих виплат становить до 85% в структурі грошового забезпечення. Це в свою чергу не впливає на професійну складову. Питома вага військового звання, посадового окладу значно менша, ніж вона має становити в сумі грошового забезпечення”, – сказав Салахов.

Наразі частка окладу – близько 40%, тоді як слід довести її до 60-80% грошового забезпечення, каже фінансист МОУ.

“Зараз триває процес погодження, питання знаходиться на особливому контролі першого віце-прем’єр-міністра, міністра економіки Степана Кубіва. Я сподіваюсь, що в цьому році нам вдасться вийти на фінішну пряму, бо постанова передбачає її введення з 1 січня наступного року”, – зазначив В’ячеслав Салахов.

Тарифні коефіцієнти для постійного зростання з/п

“Ми вводимо так звані тарифні коефіцієнти в постанові. А це значить, що кожному військовому званню, кожному посадовому окладу в структурі ЗС відповідатиме певний тарифний коефіцієнт.
Розмір окладу за військове звання, розмір посадового окладу ми будемо отримувати шляхом його множення на розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який встановлюється кожного року на 1 січня в державному бюджеті на відповідний рік. Коли буде все гаразд, ми отримаємо щорічне зростання грошового забезпечення разом зі зростанням соціальних стандартів у державі”, – пояснив Салахов.

Фінансист зазначив: “Ми значно скоротили кількість додаткових нестимулюючих видів грошового забезпечення. Наприклад, це щомісячна додаткова грошова винагорода. Вона є одним зі складових грошового забезпечення, оскільки не включається до розрахунку при виходу на пенсію та в суму для додаткової матеріальної допомоги. Це ті додаткові види, які переймалися задля вирішення тимчасових питань щодо можливості збільшення розміру грошового забезпечення; ті виплати, які не будуть стимулювати військовослужбовця до кращого, більш ефективного, продуктивного проходження військової служби, будуть скасовані”.

Читайте також:
Розмір зарплати в ЗСУ 2017: роз’яснення Міноборони

Розриви між окладами

Салахов визнав, що зараз існує мінімальний розрив між окладами за військовим званням – наприклад, між молодшим лейтенантом і генералом армії України.
За його словами, ця постанова діє з 2007-2008 років.

“Дійсно, рівень цін і співставність цих розмірів посадових окладів, окладів за званням із сьогоденням абсолютно не відповідають справедливості, у зв’язку з тим, що нам довгий час не вдавалось забезпечити зростання саме основних цих виплат. Для нас грошове забезпечення зростало у вигляді премій. Але через це страждали пенсіонери”, – визнав посадовець.

“Оклад за військовим званням підвищується”, – пообіцяв В’ячеслав Салахов, опросивши почекати конкретних цифр.

“Посадовий оклад (…) буде зростати і залежати від прожиткового мінімуму. В основі взяті принципи побудови посадових окладів, які стосуються державної служби. Посадовий оклад буде достойним, він стимулюватиме військовослужбовця до подальшого проходження служби.  Для якісного та кар’єрного зростання. Будуть відчутні зміни в розмірі грошового забезпечення при отриманні наступного військового звання. Це буде вагома прибавка при перепризначенні з посади на посаду”, – підкреслив фінансист Міноборони.

“Розриви між посадовими окладами будуть значно більшими. Буде мотивація військовослужбовця до підвищення свого рівня, за рахунок додаткових стимулюючих виплат”, – сказав він.

Надбавка за важливі завдання і вміння

“Запроваджується єдина надбавка за виконання особливо важливих завдань. Після прийняття проекту постанови департамент фінансів [МОУ] спільно з підрозділами будуть опрацьовувати критерії, за якими будуть встановлювати персональний розмір цієї надбавки. Якщо користуєшся іноземною мовою – отримуй +2%, у тебе є кваліфікація – отримуй ще +3%, виконуєш завдання на броньованій техніці – це за особливі умови служби +5%. Буде перелік вимог, нормативів – якщо вони є, тоді отримаєш свій плюс”, – пояснив представник фіндепартаменту.

Вислуга років

“Надбавка за вислугу років збережеться у процентному відношенні. Трохи розширений діапазон до розміру 50 відсотків, за прикладом, як організована виплата у Національній поліції. Найменший поріг надбавки залишається 5% відсотків, а найбільший підвищиться до 50%”, – розповів Салахов.

“Менше не буде”

Відповідаючи на запитання, чи з новими підходами зміниться загальна сума заробітної плати військовослужбовців, якщо премію приберуть, а оклад за військове звання підніметься, В’ячеслав Салахов сказав: “Менше, ніж було, військовослужбовець отримувати не буде. Ми закладаємо певне зростання, це буде залежати від макроекономічних показників, які будуть закладені в проект держбюджету, ну і від обсягу фінансування, яке ми отримаємо на наступний рік. Зараз ідуть перемови з Міністерством фінансів, і Міноборони буде захищати свій державний запит, у якому ми заклали певну суму грошового забезпечення”, – зазначив Салахов.

За його словами, плановане підвищення виплат з 1 січня охопить весь склад Збройних сил України.

Чому премія за АТО приходить пізніше, ніж зарплата

“Як правило, винагорода за участь в АТО може виплачуватися разом із грошовим забезпеченням військовослужбовця, а можуть окремо по окремих відомостях. Все залежить від терміну, коли у військову частину надходять документи із штабу АТО щодо підтвердження участі військовослужбовця в АТО”, – пояснив Салахов.

“Термін виплати грошового забезпечення в ЗСУ – це 20-те число кожного місяця. Але якщо кошти не надійшли – витяги надійшли пізніше, на них попросили додаткове фінансування, протягом трьох днів, але не пізніше останнього дня місяця, тобто місяць в місяць мають відбуватися виплати винагороди за участь в АТО. Розрив між основним грошовим забезпеченням і винагородою може бути в декілька днів”, – додав фінансист Міноборони.

Читайте також:
“Щоб люди хотіли йти на контракт до ЗСУ,
слід поставити зарплату від 9,5 тис. грн.”

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна