До 100-річчя незалежності на паспортах Польщі з’явиться зображення Меморіалу орлят у Львові

 

До сторіччя незалежності Польщі у 2018 році буде випущено паспорти в новому дизайні. На сторінках польського паспорта будуть зображені важливі для держави історичні особи та споруди, і серед них – “Меморіал орлят” у Львові.

Як повідомляє Wyborcza, у травні польське міністерство внутрішніх справ створило команду експертів, які розробили 26 графічних малюнків для нового документа. Зазначається, що в цю групу входили “історики, експерти МВС, дизайнери та фахівці з перевірки документів”, але прізвищ цих експертів міністерство не розголошує.

Із 26 зображень на даний момент затверджено 13:

“Меморіал орлят” у Львові (цвинтарна каплиця)
Варшавська битва (фото солдатів із прапорами)
Сілезьке повстання (фото анонімної групи повстанців з Національного архіву)
Могила Невідомого солдата (довоєнне фото зі зруйнованою під час Другої світової колонадою Саксонського палацу)
герб ІІ Республіки Польської
емблема Корпусу охорони прикордоння
пам’ятна медаль Військ великопольських
орден “Військова доброчесність”
(Virtuti Militari)
Ігнацій Падеревський
Юзеф Пілсудський
Вінцентій Вітос
Войцех Корфанти
Роман Дмовський

Ще 13 зображень було виставлено на народне онлайн-голосування, в результаті якого має залишитися 6 малюнків. У переліку пропозицій – Остра брама у Вільнюсі, старовинні ворота в готичному стилі.

“Газета виборча” висловлює побоювання, що поява зображень Меморіалу орлят у Львові та литовської пам’ятки на паспорті громадянина Польщі “може викликати протести в Литві та Україні“.

Видання звернулося в МВС із проханням прокоментувати, чи не вважає відомство, що поява мотивів із міст, які “сьогодні розташовані за межами Польщі”, може призвести до напруги в польсько-українських та польсько-литовських відносинах, а також спричинити проблеми для власників цих паспортів, які приїдуть у відповідні країни.

Прес-служба МВС пообіцяла  надати розлогу відповідь у найближчі дні.

“Меморіал орлят” – польський військовий меморіал у Львові. “Орлята” – це учасники боїв проти ЗУНР (1918-1919 р.) і проти більшовиків (1920 р.). Вони були поховані на “Кладовищі захисників Львова”, що становить частину Личаківського цвинтаря.

Як відзначає “Новинарня“, серед відібраних комісією МВС Польщі малюнків, які достойні прикрасити сторінки паспорта, є ще одне досить суперечливе зображення – портрет Романа Дмовського.
Цей відомий польський політик і дипломат сповідував ультранаціоналістичні погляди, послідовно виступаючи за створення мононаціональної польської держави, депортацію євреїв і насильницьке ополячення німців та українців.

Дмовський виступив засновником крайньо правого націоналістичного політичного угруповання “Табір великої Польщі” (Obóz Wielkiej Polski), забороненої в Польщі у 1920-1930-х роках.
Його постать вважають неоднозначною й самі поляки, хоча в центрі Варшави є площа Дмовського та пам’ятник йому.

Дмовський був опонентом Юзефа Пілсудського, портрет якого також з’явиться на польських паспортах.

Читайте також:

Глава МЗС Польщі – Україні: З Бандерою в Європу не увійдете. ОНОВЛЕНО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна