Лукашенко пообіцяв не надавати РФ плацдарм. Femen “привітала” його голим бюстом

 

Територія Білорусі ніколи не буде використана для агресивних дій проти України. Про це в ході офіційного візиту до Києва 21 липня заявив президент РБ Олександр Лукашенко, про що повідомив Петро Порошенко.

“Сьогодні я у черговий раз отримав запевнення від вас, пане президенте, що територія дружньої Україні Республіки Білорусь ніколи не використовуватиметься для агресивних дій проти України, а українсько-білоруський кордон ніколи не буде кордоном війни”, – сказав президент України на спільному брифінгу в АП.

Як передає “Інтерфакс-Україна”, Порошенко також зазначив, що відповідні завдання після завершення процесу нормативно-правового оформлення спільного кордону отримала спільна українсько-білоруська демаркаційна комісія.

На брифінгу Олександр Лукашенко заявив, що його країна в контексті врегулювання конфлікту на Донбасі і надання майданчика для переговорів зробить те, що попросять президенти України і Росії як сторони, найбільш залучені у цей конфлікт.

“Хочу коротко сказати про свою позицію, у черговий раз вона ніскільки не помінялася, стосовно тих конфліктів, які відбуваються в Україні. Ви повинні розуміти, я ніколи не ставив перед собою мету бігти попереду паровоза. я робив, роблю і робитиму тільки те, про що мене попросять два президенти. Мені було доручено Петром Олексійовичем [організувати] зустріч у Мінську, це не моя була ініціатива, мені сказали, як це зробити – я це зробив. Претензій немає”, – сказав Лукашенко після проголошення спільної заяви з президентом України.

Потім, за словами лідера Білорусі, Порошенко звернувся до нього щодо роботи контактної групи, і це було зроблено.

Глава Білоруської держави додав, що були прохання від секретаря РНБО України Олександра Турчинова. “Сьогодні на переговорах я запитав: я все виконав, що обіцяв? Він сказав – “більш ніж”, – розповів Олександр Лукашенко.

“Так буде і надалі. Все, що доручать мені два президенти, найбільше залучені в цей конфлікт, ми, білоруси, робитимемо. Ми не претендуємо ні на які лаври”, – зазначив він.

Читайте також:
Лукашенко вклонився українським військовим

Брифінг ішов слідом за двосторонніми переговорами та підписанням міжурядових і міжвідомчих документів України і РБ.

Зокрема, президенти домовилися про перебування українців і білорусів на території Білорусі та України на рівних умовах.

“…Ми також домовилися забезпечити на умовах взаємності перебування українських громадян на території Білорусі на такий же термін без реєстрації, як білоруські громадяни перебувають на території України”, – сказав Петро Порошенко.

Він додав: “Це земля дружби. Білорусам в Україні і українцям у Білорусі має бути комфортно”.

Між Україною на Білоруссю було підписано кілька міжурядових угод, зокрема угода між міністерствами культури двох країн про співпрацю у сфері культури, а також між НАН України і НАН Білорусі про співпрацю.

Метою взаємовідносин України і Білорусі є збільшення товарообігу до 5 млрд. доларів, сказав Порошенко, зазначивши, що Білорусь – четвертий торговельний партнер України у світі, а Україна для Білорусі – другим.

“Поставили завдання найближчим часом вийти вже на 5 млрд. доларів нашого взаємного товарообігу”, – сказав Петро Порошенко, якого цитує “Інтерфакс-Україна”.

За його словами, товарообіг України і Білорусі порівняно з 2016 роком збільшився на 26%.

Журналісти не мали змоги поставити питання президентам.

* * *

На підписанні угод в АП стався інцидент: дівчина оголила груди і вигукувала “Живє Бєларусь!” Її вивели співробітники держохорони.

Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, через кілька хвилин після початку церемонії підписання міжурядових договорів у присутності глав двох держав молода темношкіра дівчина скинула з себе піджак, оголила груди, на яких було написано “Живє Бєларусь”
Ці ж слова – з акцентом – вона вигукувала увесь той час, доки присутні на заході співробітники державної охорони намагалися її вивести.

Інцидент тривав близько 15 секунд.

Співробітник прес-служби глави Української держави підтвердив, що дівчина пройшла на подію як акредитований співробітник ЗМІ.

У прес-службі столичної поліції повідомили, що у зв’язку з інцидентом, який стався в ході підписання двосторонніх документів у присутності президентів України і Білорусі, на місце виїхали співробітники Печерського райуправління поліції для з’ясування обставин.

Кілька українських ЗМІ повідомляють, що дівчину, що влаштувала акцію, звуть Анжеліна Діаш і вона є активісткою руху Femen.

Пізніше під час виступу Лукашенка одному з членів української делегації стало погано, і його винесли на руках із зали, де проходила зустріч президентів із представниками ЗМІ.
Як передає “Інтерфакс-Україна”, відчув нездужання глава Державної прикордонної служби України Віктор Назаренко. Йому оперативно надали медичну допомогу.

У зв’язку з інцидентом президент Білорусі був вимушений на якийсь час перервати свій виступ.

Читайте також:
Полторак на тлі візиту Лукашенка попередив
про загрозу маневрів РБ і РФ “Захід-2017”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна