Рада дала згоду на арешт Добкіна. Він не збирається тікати

 

Верховна Рада підтримала подання Генеральної прокуратури про дозвіл на притягнення до кримінальної відповідальності та арешт нардепа від “Опозиційного блоку”, колишнього мера Харкова Михайла Добкіна у справі про “дерибан” землі в місті.

Як повідомляє “Новинарня“, за зняття недоторканності з депутата на вечірньому засіданні 13 липня проголосували 288 членів парламенту.

Крім того, 250 нардепів підтримали затримання Добкіна, 242 – його арешт.

Слідство вбачає в діях Добкіна ознаки умисної змови групи осіб для зловживання службовим становищем та сприяння шахрайству з метою заволодіння 78 га земельних ділянок у місті Харків вартістю понад 226 млн. грн.

Напередодні Регламентний комітет ВР визнав обґрунтованим подання ГПУ на надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності Добкіна, але недостатньо обґрунтованим – подання на затримання та арешт.

Представляючи подання, генеральний прокурор Юрій Луценко зазначив, що зараз почався процес “скасування касти недоторканних”.

Після голосування Ради Луценко з трибуни ВР викликав Добкіна у прокуратуру в п’ятницю на 14:00.

“Сподіваюсь, до цього часу суд прийме всі необхідні рішення для реалізації рішення Верховної Ради”, – сказав Луценко.

Він також викликав для до кімнати апарату Верховної Ради нардепів Розенблата і Полякова.

У коментарі ЗМІ Луценко зазначив, що запобіжний захід двом останнім не буде пов’язаний  арештом, а щодо Добкіна може бути застосовано механізм застави.

Сам Михайло Добкін, виступаючи в Раді, зазначив, що справа проти нього “розсиплеться в суді”.

У коментарі ЗМІ він заявив, що тікати з України не буде, до Генпрокуратури завтра піде з адвокатами, готовий до всього, зокрема повернутися до парламенту зі своєю політичною силою (“але не знаю коли”).

“Ще тиждень тому я не сумнівався, що так буде. Ви не чули нічого, що підтверджувало б звинувачення Генпрокуратури. Це чиста політика. Подивіться на “Народний фронт” – вони не голосували за арешт Розенблата і Полякова”, – сказав Добкін.

“Опоблоківець” також передбачає, що в якості застави з нього вимагатимуть непосильну для нього суму. При цьому він чекав на негайний арешт.

“Я очікував, що мене заарештують прямо тут. Але, вочевидь, живого мученика з мене вони робити не хочуть”, – заявив нардеп.

Парламентарій також запевнив, що прекрасно почувається, і в лікарню, як глова ДФС Роман Насіров, не піде.

“Я перебуваю у хорошій формі, на больнічку не збираюсь, одіялко в клітинку не братиму… Я пишаюся, що мені Бог подарував такий день”, – сказав Михайло Добкін.

Як відомо, під час засідання в четвер низка народних депутатів вимагали поставити питання позбавлення Добкіна недоторканності першочерговим.
Коаліцію звинувачували у змові з “Опозиційним блоком” – голоси за бюджет і закон про КС в обмін на непідтримку арешту Добкіна.
Як свідчать дані на сайті парламенту, за зміни держбюджету проголосували 22 члени фракції “Опоблоку”, за Конституційний Суд – 25.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна