Регламентний комітет ВР підтримав зняття недоторканності з Добкіна, але не арешт

 

Регламентний комітет Верховної Ради визнав достатньо обґрунтованим подання Генеральної прокуратури про дозвіл на притягнення до відповідальності народного депутата від “Опозиційного блоку” Михайла Добкіна.

Таке рішення підтримала більшість членів комітету, повідомляє “Українська правда”.

“Комітет вважає, що подання щодо кримінальної відповідальності є достатнім, законним і вмотивованим, але має певні недоліки”, – зазначив в.о. голови комітету Павло Пинзеник.

“Щодо затримання, то комітет вважає подання ГПУ законним, але не достатньо обґрунтованим і вмотивованим”, – зауважив Пинзеник.

Аналогічне рішення комітет ухвалив і щодо згоди на арешт Добкіна також необґрунтованим.

Всі три подання передали голові Верховної Ради, яка має ухвалити рішення щодо Добкіна на пленарному засіданні в четвер, 13 липня.

Як повідомляла “Новинарня“, 29 червня генпрокурор Юрій Луценко вніс до парламенту подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт нардепа від “Опоблоку” Михайла Добкіна.

У діях нардепа вбачають ознаки умисної змови групи осіб для зловживання службовим становищем та сприяння шахрайству з метою заволодіння 78 га земельних ділянок м. Харкова нормативною вартістю понад 220 млн грн.

“У результаті протиправних дій М. Добкіна, вчинених ним за попередньою змовою групою осіб, із власності територіальної громади міста Харкова незаконно вибули земельні ділянки загальною площею 61,2144 га, чим територіальній громаді м. Харкова заподіяні збитки у розмірі 178 624 598 грн., що є тяжкими наслідками”, – зазначила прес-секретар Луценка Лариса Сарган.

“Добкін, діючи умисно за попередньою змовою групою осіб, зловживаючи своїм службовим становищем в інтересах третіх осіб, що спричинило тяжкі наслідки, вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.2 ст.28, ч.2 ст.364 КК України (в редакції Закону від 05.04.2001 р.).
Крім того, М. Добкін, діючи умисно, повторно, в інтересах голови ОК «Житлобуд-1», сприяв останньому в реалізації злочинного умислу щодо заволодіння земельними ділянками на території м. Харкова шляхом обману, чим вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.5 ст.27, ч.4 ст.190 КК України”, – написала речниця.

Сам Добкін усі звинувачення заперечує. Водночас він закликав Верховну Раду зняти з нього недоторканність і запевнив, що й сам підтримає таке рішення – “щоб мати змог захистити своє добре ім’я в суді”.

Подання на нього Добкін назвав спробою “усунути впливового політика Харківщини”.

Водночас генпрокурор Луценко заявив, що в поданнях на Добкіна “немає політики”. Про це він сказав на засіданні Регламентного комітету у відповідь на заяви народного депутата Нестора Шуфрича (“Опоблок”), що йдеться про політичне переслідування Добкіна.

На думку Шуфрича, відбувається переслідування Добкіна – “лідера опозиції, авторитетної людини, кандидата в президенти, який боровся з нинішнім гарантом Конституції”.

У відповідь Луценко закликав відкинути будь-які звинувачення у нібито політичному переслідуванні Добкіна. “Це не політика, це загальна система очищення України від тих, хто вчиняв ті чи інші злочини, в даному випадку посадові злочини”, – наголосив генпрокурор.

Він також закликав “припинити заявляти про політичні репресії, бо воно якось дивно виходить: чіпаєш депутатів коаліції – політичні репресії, чіпаєш опозицію – політичні репресії”. За словами Луценка, при цьому одразу кожен з тих, на кого є подання, “зразу стає лідером опозиції”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна