Убивство командира спецпризначенців ГУР МОУ Шаповала: головна версія – помста за Моторолу й Гіві

 

Головна версія вбивства командира підрозділу спецпризначення Головного управління розвідки Міноборони Максима Шаповала – “російський слід”.
Про це після наради керівників правоохоронних органів та секретаря РНБО під головуванням президента 27 червня заявив головний військовий прокуратур Анатолій Матіос.

“Основна версія слідства – російський слід. Інші деталі в межах можливості будемо коментувати пізніше”, – сказав він журналістам.

Матіос розповів, що полковник Шаповал був командиром першої групи спецназу, яка звільняла донецький аеропорт в 2014 році.
“Це бойовий офіцер з унікальними знаннями”, – сказав він.

Загибель Шаповала розслідує військова прокуратура.

Головний військовий прокурор зазначив, що всі члени слідчо-оперативної групи вбивства Шаповала проходять поліграф для унеможливлення витоку інформації.

Матіос додав, що за останній рік на території України було здійснено десять злочинів з використанням вибухівки, всі їх слідство відпрацьовує.

Максим Шаповал

За інформацією “Української правди”, Максим Шаповал керував спецпідрозділом, який брав участь  у бойових діях на Донбасі, в тому числі в операціях за лінією розмежування.
“Його підлеглі брали участь на усіх відповідальних ділянках”,  – додав співрозмовник.

“Саме з  розвіддіяльністю Шаповала пов’язують убивство”, – пише “УП”.

Читайте також:
Підрозділ убитого полковника ГУР Шаповала забезпечував охорону Вороненкова, – ЗМІ

Колеги вважають, що день теракту був обраний не випадково. У суботу, 1 липня  у військовій частині спецпідрозділу ГУР МОУ планувалося велике святкування з нагоди річниці створення підрозділу.
“Цей день традиційно відзначається у перші вихідні перед 4 липня – днем підписання наказу. Колеги вважають, що мета теракту – помста Шаповалу та залякування його колег”, – зазначає “УП”.

“Це помста. І за цим напевно стоїть та сторона. Хто? Ватажки ОРДЛО? Напевно, маріонетки не спроможні на таку зухвалість. Швидше за все, йдеться про їхніх керівників”, – сказав співрозмовник видання.

“Це можуть бути “отвєтки” за “моторол” і інших”, – сказав інший співрозмовник у правоохоронних органах, маючи на увазі ліквідацію відомих бойовиків “ДНР” і “ЛНР” Павлова, Толстих тощо.

Також лунає версія про причетність до вбивства Шаповала російських спецслужб.

У 38-річного Максима Шаповала залишились дружина і двоє маленьких дітей.

Як повідомляла “Новинарня“, близько 8:15 у вівторок, 27 червня, на перехресті вулиць Соломʼянська та Механізаторів у Києві вибухнув “Мерседес” – від сильного вибуху водій загинув.
Загиблий виявився одним із керівників Головного управління розвідки Міністерства оборони України, це полковник Максим Шаповал.

За фактом події відкрито кримінальне провадження за статтею ККУ “теракт”.

Максим Шаповал жив неподалік від місця вибуху. “Мерседес” є службовим авто, зазвичай Шаповал їздив у машині з водієм, але цього ранку був сам.

За даними поліції, вибухівка була закладена під сидіння машини (ще не відомо, всередині чи зовні) у тротиловому еквіваленті 500-1000 грамів.

Внаслідок вибуху були травмовані ще двоє перехожих. 27-річна жінка отримала осколкові поранення ніг, а чоловік 1946 р. н.. Обоє потерпілих отримали допомогу лікарів і відмовились від госпіталізації.

Читайте також:
Турчинов посилив контртерористичний режим після підриву полковника ГУР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна