У четвер зі Львова мають почати вивозити сміття. Невідомо куди

 

У четвер, 22 червня, почнуть вивозити накопичене у Львові сміття.
Про це заявив віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко на брифінгу у Львові в середу, передає “Інтерфакс-Україна“.

“Завтра ми почнемо вивозити. Вже визначилися з обсягами і транспортом – потрібно приблизно 600 рейсів. Куди возити – інше питання”, – сказав Зубко.

Віце-прем’єр зазначив, що не хоче публічно оголошувати місця вивезення, оскільки, якщо це зробити, почнуться протести та блокування. На його думку, це пов’язано з тим, що жителі багатьох регіонів країни мають “негативний досвід” викидання в них львівського сміття.

Крім того, Зубко пропонує розглянути питання про влаштування тимчасового полігону на території ТЕЦ-2, де місто планує побудувати сміттєпереробний завод.

“Там 125 гектарів площі, і логічно, щоб такий полігон розмістився поблизу майбутнього заводу”, – зазначив урядовець.

За його словами, питання про ситуацію з вивезенням відходів зі Львова розглядатимуть на засіданні державної комісії з питань надзвичайних ситуацій.

Водночас мер Львова Андрій Садовий заявив, що зустріч не принесла очікуваних результатів.

“Я не почув, куди нам вивозити сміття, у нас критична ситуація”, – сказав Садовий.

Він також проти облаштування тимчасового полігону у Львові.

“Це не мудра думка, тому що це неможливо в зв’язку з нормами законодавства, а крім того, Львів дуже компактне місто”, – наголосив Садовий.

Нагадаємо, 14 червня прем’єр-міністр Володимир Гройсман на засіданні уряду розкритикував мера Львова Андрія Садового за неспроможність самотужки вирішити проблему накопичення сміття в місті та його утилізації.
Садовий назвав таку заяву “хамством” і заявив, що очікував від глави уряду “більш адекватної відповіді” на попередження про екологічну загрозу. Він звернувся до прем’єра із закликом не боротися за рейтинги, а допомогти місту вирішити проблему зі сміттям.

Садовий заявив, що отримав лише 9 позитивних відповідей на свої 495 звернень до місцевих органів влади прийняти львівське сміття. Скани 229 відмов оприлюднені на сайті Львівської міськради.

 

19 червня близький соратник Садового, лідер парламентської фракції “Самопоміч” Олег Березюк оголосив голодування через “сміттєву блокаду Льовова”.
Він та віце-спікер ВР Оксана Сироїд голодують, вживаючи воду, під адміністрацією президента і чекають на рішення РНБО, які допоможуть створити сміттєвий полігон під Львовом.

21 червня віце-прем’єр Геннадій Зубко пообіцяв допомогти Львову вирішити сміттєві проблеми, але попросив “прибрати з цього питання політику та піар”.
Його разом з екологами відправив до Львова прем’єр Гройсман.

Читайте також:
Львівське сміття зависло:
Яворівський район відмовив у виділенні землі під новий полігон

Як відомо, 30 травня 2016 року на Грибовицькому сміттєзвалищі під Львовом cталася масштабна пожежа й завал, загинули четверо рятувальників.
Після цього експлуатацію звалища призупинили.
Міський голова Львова Андрій Садовий неодноразово звертався по допомогу до інших регіонів, однак більшість із них не мають можливості приймати додаткову кількість твердих побутових відходів. Через це львівське сміття вивозять в інші області нелегально, аж до Донеччини.

У зв’язку з пожежею на сміттєзвалищі прокуратура розслідує кримінальну справу. Зокрема, в листопаді було оскаржено рішення про непричетність Садового до трагедії на сміттєзвалищі.

Існують припущення, зокрема з боку самого мера, що підпал сміттєзвалища та “сміттєва блокада” можуть бути спланованими акціями задля пониження політичного рейтингу Садового як лідера партії “Самопоміч” та потенційного кандидата на президентських виборах.

Деякі політологи вважають активну участь “Самопомочі” в блокаді торгівлі з ОРДЛО на Сході “відповіддю” на “сміттєву блокаду Львова”.

У березні Садовий повідомив, що йому готуються висунути підозру та відсторонити від посади.

Читайте також:
Садовий має понести відповідальність за смерть пожежників на сміттєзвалищі, – генпрокурор

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна