Чотири арабські країни розірвати дипвідносини з проіранським Катаром

 

Саудівська Аравія, Бахрейн, Об’єднані Арабські Емірати та Єгипет повідомили про розірвання дипломатичних відносин і всіх наземних, морських та повітряних контактів з Катаром через “тероризм” і “кричуще порушення” міжнародного права.

У заяві від 5 червня, поширеній Саудівською Аравією, йдеться про те, що було ухвалено рішення про “захист національної безпеки” в час, коли Бахрейн звинуватив Катар в підтримці тероризму і втручанні у внутрішні справи Бахрейну.
Громадянам Катару виділено 14 днів, щоб вони могли покинути Бахрейн.

Офіційне інформагентство Саудівської Аравії заявило, що країна вирішила розірвати відносини з Катаром, “виходячи зі здійснення свого суверенного права, гарантованого міжнародним правом і захистом національної безпеки від небезпек тероризму і екстремізму”.

Бахрейн заявив, що розірвав відносини тому, що держава Катар “продовжує дестабілізувати безпеку і стабільність Королівства Бахрейн та втручатися в його справи”.

Єгипет заявив, що розірвав зв’язки через “підтримку” Катаром терористичних угруповань.

Державний секретар США Рекс Тіллерсон закликав держави Перської затоки залишатися згуртованими і подолати свої розбіжності.
“Ми, безумовно, будемо заохочувати сторони примиритися і вирішити ці розбіжності”, – сказав він 5 червня, про що інформує “Радіо Свобода”.

Відносини між Катаром і країнами-сусідами в регіоні давно напружені. Країни Перської затоки вважають Катар занадто близьким до Ірану та ісламських угруповань і рухів, таких, як “Брати-мусульмани”.
До нового напруження дійшло, коли на сайті інформаційного агентства Катару 24 травня з’явилося повідомлення, що ця країна Перської затоки відкликає своїх послів з Бахрейну, Єгипту, Кувейту, Саудівської Аравії та ОАЕ через “напруженість” з адміністрацією президента США Дональда Трампа.
Катар заявив, що сторінку зламали й це повідомлення фальшиве, але напруженості це не зняло.

У 2014 році Саудівська Аравія, ОАЕ і Бахрейн відкликали своїх послів з Катару на знак протесту проти його підтримки руху “Брати-мусульмани”.

Читайте також:
Історичний візит Трампа: покращені відносини з Саудівською Аравією й контракти на 350 млрд. доларів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна