Історичний візит Трампа: покращені відносини з Саудівською Аравією й контракти на 350 млрд. доларів

 

Дональд Трамп вирушив у своє перше закордонне турне на посаді президента США. Першою державою, яку він відвідав як глава Білого дому, стала Саудівська Аравія. І результати цього візиту вражаючі: сторони підписали пакет угод на загальну суму 350 мільярдів доларів.

А міністр закордонних справ Королівства Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр назвав навіть вищу цифру – понад 380 мільярдів доларів.

Недарма візит Трампа і Вашингтон, і Ер-Ріяд назвали історичним, повідомляє Радіо Свобода.

За словами аль-Джубейра, США та КСА підписали “стратегічну декларацію”, яка приведе до співпраці в боротьбі з екстремізмом і тероризмом при будівництві “оборонної архітектури регіону”.

Разом із держсекретарем Сполучених Штатів Рексом Тіллерсоном глава саудівського МЗС відзначив, що багато з цих угод будуть реалізовуватися протягом 10 років, що дозволить створити сотні тисяч робочих місць.

Серед підписаних угод – зокрема, договір про військову співпрацю на 110 мільярдів доларів. Серед іншого, США продадуть збройним силам Саудівської Аравії 150 гелікоптерів Blackhawk корпорації Lockheed Martin. Умови 6-мільярдного контракту передбачають складання американських гелікоптерів на потужностях саудівських підприємств, повідомляє “Німецька хвиля“.

Іще одна американська корпорація – технологічний гігант General Electric (GE) – уклала із Саудівською Аравією контрактів на загальну суму 15 мільярдів доларів.
Ці угоди, що передбачають серед іншого також поставку технологій та обладнання на 7 мільярдів, мають допомогти королівству диверсифікувати економіку та зробити її більш незалежною від видобутку та експорту нафти, зазначається в повідомленні американської корпорації.

Спектр охоплених угодами галузей досить широкий – від нафтогазового сектору до електрогенерації та медицини. Крім того, було також підписано кілька меморандумів про порозуміння, що передбачають подальше поглиблення співпраці між підприємствами Саудівської Аравії та GE.

Двосторонні відносини між Вашингтоном та Ер-Ріядом були напруженими через зближення колишнього президента США Барака Обами з Іраном – регіональним суперником Саудівської Аравії.
Трамп сподівається поліпшити взаємини з багатим королівством, знизивши пріоритетність питань прав людини в двосторонніх відносинах і зосередившись на боротьбі з тероризмом.

З такої нагоди король Саудівської Аравії Салман вручив президенту США найвищу нагороду своєї держави – орден імені короля Абдель Азіза, засновника правлячої династії.

Як писала “Новинарня“, із Саудівської Аравії американський президент попрямує до Ізраїлю, де заплановані зустрічі не лише з керівниками цієї країни, а й із головою Палестинської національної адміністрації Махмудом Аббасом.

Лише після цього 45-й президент США заїде в Європу. Наступна зупинка Трампа – Ватикан, де йому дасть аудієнцію Папа Франциск.

Із Рима глава Білого дому вилетить до Брюсселя на неофіційну зустріч із керівниками країн НАТО, а на завершення поїздки повернеться до Італії, де візьме участь у саміті “Групи семи” на Сицилії.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна