Кардинала Любомира Гузара поховають у Києві

 

Колишній глава УГКЦ, Блаженніший Любомир Гузар буде похований у понеділок, 5 червня, у Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Києві. Про це журналістам у четвер повідомив предстоятель Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук.

“У неділю о 18-й годині у Патріаршому соборі в Києві відбудеться чин архієрейського похорону. Відтак будуть цілонічні молитовні чування з читаннями Божественного Євангелія. У понеділок, 5 червня, об 11-й годині відбудеться скорботна архієрейська Божественна літургія з чином погребіння. Блаженніший Любомир буде похований тут, у Патріаршому соборі Воскресіння Христового, у його крипті, як його будівничий, як його найбільший скарб. Як той, що стає великим непорушним наріжним каменем цієї святині навіки”, — розповів предстоятель УГКЦ на брифінгу, який транслював канал “Еспресо”.

Він також повідомив, що жителі Львова зможуть попрощатися з багаторічним очільником церкви в Архикафедральному соборі святого Юра у п’ятницю і суботу, 2-3 червня.

“Ми сьогодні починаємо молитовні чування і стояння, супроводжуючи Блаженнішого Любомира у його дорозі, у його пасхальній мандрівці до дому небесного отця. Сьогодні зранку з ним попрощалася його найближча спільнота сестер, отців, владик, семінаристів у Княжичах, де він проживав упродовж останніх років свого життя… Зараз траурний кортеж вирушає до Львова, до його родинного міста, де він народився, до міста, де 26 січня 2001 року він зійшов на престіл Києво-галицьких верховних архієпископів і очолив нашу церкву.
Львів’яни і усі люди доброї волі зможуть попрощатися з Блаженнішим Любомиром завтра, у п’ятницю, і в субботу”, – сказав Блаженніший Святослав.

“Сьогодні, сподіваємося, тіло Блаженнішого Любомира прибуде до Архикафедрального собору святого Юра близько 19-ї години вечора. Завтра о 10-й годині ранку буде відслужена заупокійна Божественна літургія. Відтак Собор святого Юра буде відкритий і вдень, і вночі”, — розповів глава церкви.

1 червня у Львові оголошено днем жалоби.

3 червня о 9-й годині ранку буде відслужено заупокійну архієрейську літургію, і тоді розпочнеться скорботна хода вулицями княжого міста Львова, яка завершиться у храмі архистратига Михаїла монастиря монахів студійського уставу.

“Ми сподіваємося, що з Божою допомогою ще перед першою літургією зранку в неділю, 4 червня, його тіло прибуде сюди [в Київ], до Патріаршого собору Воскресіння Христового. Усі кияни, мешканці і гості міста зможуть попрощатися з Блаженнішим Любомиром упродовж неділі і понеділка зранку”, — розповів верховний архієпископ.

На брифінгу він не міг стримати сліз, коли згадував своє спілкування з кардиналом Гузаром ще в ті часи, коли Святослав був молодим дияконом.

Як писала “Новинарня“, Блаженніший Любомир Гузар помер 31 травня на 85-му році життя.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна