Помер єпископ УГКЦ Любомир Гузар

 

На 85-му році життя помер Блаженніший Любомир Гузар, глава Української греко-католицької церкви 2005-2011 років.
Про це повідомляє сайт УГКЦ.

Як зазначається на сайті церкви, Блаженнійший Любомир відійшов у вічність після важкої недуги сьогодні, 31 травня, о 18:30.

Біографія

Любомир Гузар народився 26 лютого 1933 року у Львові в родині Ярослава Гузара та Ростислави Демчук.
Закінчив народну школу та перший клас гімназії.

У 1944 році сім’я його батьків виїхала до Австрії. У місті Зальцбург Любомир продовжив навчання в українській гімназії, а переїхавши 1949 року до США, закінчив середню освіту в малій духовній семінарії (St. Basil College Seminary) в Стемфорді, штат Коннектикут.

Був членом Пласту. Капелан молодечих таборів Спілки української молоді (СУМ) у Елленвілі, штат Нью-Йорк.

Вивчав філософію в Колегії св. Василія, 1954 року здобув ступінь бакалавра.

Богословські студії відбув у Католицькому університеті Америки у Вашингтоні. У 1958 року, як студент питомець Великої духовної семінарії святого Йосафата, здобув ліценціат богослов’я.

30 березня того ж року владика Амвросій Сенишин висвятив Любомира Гузара на священика для праці в Стемфордській єпархії.

У 1958-1969 роках — вчитель і префект у Стемфордській духовній семінарії св. Василія. Також служив у Кергонксоні, штат Нью-Йорк, як душпастир оселі «Союзівка» Українського народного союзу та виховної оселі Спілки української молоді Америки в Елленвілі. 3 1965 року — настоятель парохії Пресвятої Трійці в Кергонксоні.

Продовжив філософські студії у Фордгамському університеті Нью-Йорка і в 1967 році здобув ступінь магістра.

У 1969 році переїхав до Рима для продовження богословських студій, які завершив доктором богослов’я в 1972 році (дисертація на тему «Митрополит Андрей Шептицький — провісник екуменізму»).

У 1972 році вступає в монастир св. Теодора Студита у Гроттаферрата в Італії.

У 1973—1984 роках кардинал Гузар викладав у Папському місійному універстеті «Урбаніана» в Римі, виконував різні доручення патріарха УГКЦ Йосипа Сліпого.

2 квітня 1977 року в монастирі Студійського уставу в Кастель-Гандольфо поблизу Рима Гузар висвячений Верховним архієпископом Йосипом Сліпим на єпископа без згоди Римського архієрея (тому аж до 1996 року не діяв як єпископ).

У 1978 році патріарх Йосип призначає єпископа Гузара архімандритом цього монастиря, а також відповідальним за монастирі студійського уставу за межами України.

У 1984-1991 роках Гузар – протосинкел Львівської архієпархії в Римі.

У 1993 році з усією монастирською спільнотою із Гроттаферрата Гузар повернувся до України. Мешкав у передмісті Львова — селі Зимна Вода на вул. Сірка.

У 1993-1994 роках служив духівником у Львівській духовній семінарії Святого Духа.

2 квітня 1996 року призначений на екзарха Києво-Вишгородського екзархату з титулярним престолом Ніси Ликійської.

14 жовтня 1996 року, у зв’язку з поганим станом здоров’я кардинала Мирослава Любачівського, Синод єпископів УГКЦ обрав Блаженнійшого Любомира єпископом-помічником глави Української греко-католицької церкви з делегованими правами.

З 14 грудня 2000 року (день смерті Блаженнйішого Мирослава Івана кардинала Любачівського) Любомир Гузар виконував обов’язки Апостольського адміністратора УГКЦ.

25 січня 2001 року на надзвичайному Синоді обраний архиєпископом Львівським та главою Української греко-католицької церкви.

26 січня Папа Римський Іван-Павло II затвердив цей вибір. 21 лютого Любомир Гузар став кардиналом Католицької церкви з титулом Святої Софії на Віа Боччеа.

У 2002 році отець Любомир прийняв українське громадянство.

21 серпня 2005 року офіційно змінив свій титул на «Верховний архиєпископ Києво-Галицький», переніс свій осідок до Києва.

10 лютого 2011 року на прес-конференції в Києві Блаженніший Любомир повідомив про те, що цього дня Папа Бенедикт XVI прийняв його зречення з посади Верховного архієпископа Української греко-католицької церкви.

Блаженніший Любомир був одним із визнаних моральних авторитетів української нації.
Один з учасників ініціативної групи «Першого грудня».

Євромайдан

1 грудня 2013 року Блаженнійший Любомир (Гузар) під час свого виступу на Євромайдані в Києві закликав всіх чинити добро:

«Ми мусимо бути того свідомі, що у нашому народі є група людей, для яких найважливіша їхня власна вигода… Яка на це може бути ефективна відповідь? Серед нас дуже багато добрих людей. Але замало бути добрим — треба чинити добро. Якщо хочете жити у нормальній державі, передати її дітям і внукам — чинімо добро».

Останній виступ

17 березня 2017 року Верховний архиєпископ-емерит УГКЦ Любомир Гузар виступив на урочистому засіданні Верховної Ради з нагоди 100-річчя Української революції 1917-1921 років.

Відео:

Державні нагороди

Орден князя Ярослава Мудрого III ст. (26 лютого 2008)
Орден князя Ярослава Мудрого IV ст. (29 вересня 2006)
Орден князя Ярослава Мудрого V ст. (26 лютого 2003)
Орден «За заслуги» III ст. (21 серпня 2001)

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна