Молдова видворила п’ятьох працівників посольства РФ, оголосивши їх персонами нон-грата

 

Молдова оголосила персонами нон грата п’ятьох російських дипломатів.

Прес-секретар міністерства закордонних справ та європейської інтеграції республіки Ганна Самсон повідомила журналістам, що йдеться про працівників посольства Росії, але відмовилася назвати їхні імена.
Ноту про видворення дипломатів було направлено в диппредставництво РФ у другій половині понеділка, 29 травня.

“Документ перебуває на стадії вивчення. Поки що ми нічого не можемо коментувати”, – підтвердив це повідомлення в бесіді з ТАСС посол РФ у Молдові Фаріт Мухаметшин.

Імен дипломатів офіційно не називають. Але за інформацією видання Newsmaker, один із них є помічником військового аташе посольства Росії в Молдові Олександра Грудіна.

Грудін замішаний у справі колишнього депутата від Демпартії Юрія Болбочану, якого в Молдові арештували за шпигунство і зраду Батьківщині.

Як зазначає ТАСС, у березні МЗС Молдови передало на адресу російського посольства ноту, в якій повідомило, що молдовським чиновникам рекомендовано утриматися від поїздок до РФ.

У документі говорилося, що чиновників “зупиняють на кордоні, допитують, обшукують, вони терплять приниження з боку представників російських спецслужб”. І що “поки ця проблема не вирішиться, держслужбовцям рекомендовано уникати поїздок в Росію”.

Голова парламенту Молдови Андріан Канду і прем’єр-міністр Павел Філіп висловили впевненість, що ситуація навколо перевірок молдовських чиновників в Росії проясниться в найкоротші терміни.

Минулого року в Молдові регулярно затримували співробітників російських пропагандистських каналів і політологів, багатьом з яких заборонили в’їзд в республіку. Так, із Кишинева були депортовані знімальні групи телеканалів “Россия 24” і “Звезда”, представники інших російських ЗМІ. Серед причин видворення влада називала, зокрема, відсутність у репортерів акредитації.

Президент Молдови Ігор Додон засудив таку практику, охарактеризувавши її як “ненормальну”.

Читайте також:

Президент Молдови Додон став єдиним іноземцем на параді перемоги в Москві

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.