Магера – про різницю між неможливим позбавленням і законним припиненням громадянства України

 

Андрій Магера
заступник голови Центральної виборчої комісії, юрист

(FB)

Чи можна особу позбавити громадянства України? Ні, не можна. Це прямо забороняє стаття 25 Конституції України. Навіть за вчинення державної зради, навіть відносно проросійських колаборантів. На жаль.

Чи може особа втрати громадянство України? Так, може. Якщо вона добровільно набула іноземне громадянство, чудово усвідомлюючи, що згідно з статтею 4 Конституції України в Україні існує єдине громадянство. Без жодних винятків. І це положення є складовою засад засад конституційного ладу Україні, бо структурно знаходиться в розділі І Основного Закону України.

Зверніть увагу, що згідно зі статтею 106 Конституції України Президент України вирішує питання про прийняття до громадянства і про ПРИПИНЕННЯ громадянства, а не про ВИХІД з громадянства.

Невже хтось гадає, що це лише гра слів? Вихід є лише однією з форм припинення громадянства. Іншою формою припинення громадянства є втрата громадянства.

Заради цікавості подивіться попередню Конституцію України від 20 квітня 1978 року. Вона у статті 31 передбачала, що хоча в Україні і існує єдине громадянство, проте на основі (і лише) міждержавних угод допускалося подвійне громадянство. А у повноваженнях Президента України було не лише вирішення питань про прийняття до громадянства України, але й вихід з (але не припинення!) громадянства України (стаття 114-5).

Узагальнюючий висновок. Єдине громадянство існує в Україні з часу проголошення незалежності, але в проміжку 1992-1996 рр. допускалося подвійне громадянство виключно на основі міждержавних угод. Після 28 червня 1996 року єдине громадянство в Україні існує без жодних винятків і обмежень.

На істину у цьому трактуванні конституційних положень не претендую. Але кожного разу, коли заходить правовий спір, треба включати мізки, а не власні симпатії або антипатії до окремо узятих осіб.

Читайте про інформаційний привід для цього роз’яснення:
ДМСУ підтвердила припинення українського громадянства депутата Артеменка

Ляшко: Президент припинив українське громадянство нардепа Артеменка,
це прецедент

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна