Конституційний референдум у Туреччині: голосування зі інтригою і стріляниною

 

У Туреччині в неділю, 16 квітня, проходить національний референдум щодо внесення змін до Конституції, які передбачають розширення повноважень президента Реджепа Таїпа Ердогана.

Якщо турецькі виборці скажуть “так” на референдумі, то після внесення змін до Конституції президент зможе сам призначати міністрів і вищих державних чиновників, оголошувати надзвичайний стан та розпускати парламент.
Також він буде одночасно і очільником уряду, а посаду прем’єр-міністра скасують 2019 року.
Крім того, Ердоган отримає можливість залишатись при владі упродовж двох п’ятирічних термінів – до 2029 року. Також він зможе повернутися у крісло глави керівної Партії справедливості та розвитку.
Зміни передбачають збільшення кількості депутатів парламенту – з 550 до 600, а вибори депутатів і президента проводитимуться раз на п’ять років в один день.

Опозиційні турецькі партії попереджають, що конституційні зміни фактично призведуть до диктатури в Туреччині.

Результати референдуму передбачити досить важко. Останні опитування засвідчили практично рівну кількість прихильників і противників запропонованих змін, пише “Європравда”.

В південно-східній провінції Діярбакир, що межує з Сирією, у день референдуму сталася стрілянина, внаслідок якої загинули двоє людей.

Як повідомляє Hurriyet daily news, перестрілка відбулася в селі Янабадрі, на одній із дільниць для голосування, між двома озброєними групами людей. Причиною конфлікту стала відмінність політичних поглядів, уточнюють журналісти.

Вогонь першим відкрив син голови села на ім’я Мехмет Їлдиз. Його, а також його брата затримала поліція.

Ще за три тижні до голосування в Туреччині дільниці референдуму відкрилися для турецьких громадян за кордоном, зокрема в країнах ЄС, де турецькій владі зі скандалом заборонили проводити агітацію.

Венеціанська комісія оприлюднила спеціальний звіт з приводу референдуму, в якому йдеться про те, що збільшення повноважень президента Туреччини є небезпечним кроком назад для демократії.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна