Дипломатичний скандал між Туреччиною й Нідерландами: чому і як

 

У ніч на неділю, 12 березня, в Роттердамі (Нідерланди) різко загострилися протиріччя між Нідерландами та Туреччиною, які виникли напередодні.

Почалося все з того, що турецька влада вирішила змінити конституцію, щоб збільшити повноваження президента. Конституційний референдум щодо згоди народу на такі дії планується провести не лише в Туреччині, а й в інших державах, де мешкає велика турецька громада. Зокрема, в Німеччині, Австрії, Голландії.

Держави Євросоюзу виступили проти агітації на своїй території за “чужий” референдум, наслідки якого суперечитимуть цінностям ЄС.

Однак відкрито про свою незгоду заявили Туреччині лише Нідерланди.

Королівство Нідерланди заборонило чартерний рейс глави МЗС Туреччини Мевлюта Чавушоглу, який мав намір провести агітацію для турків, що живуть у Роттердамі, напередодні референдуму.
Чавушоглу повинен був вилетіти в Роттердам 11 березня, але дозвіл на виліт до Нідерландів був скасований за кілька годин до рейсу.

Перед тим влада Нідерландів заявила, що проведення в їхній країні політичної кампанії турецькими політиками “є небажаним”, і закликала до “пошуку прийнятного рішення”.
У відповідь Чавушоглу заявив про намір відвідати Роттердам незважаючи ні на що.

Також голландська влада вдалася до порушення Віденської конвенції про консульські зносини, не пустивши турецького міністра Фатму Кайю на територію консульства, де мала відбутися інша агітаційна зустріч із турецькими громадянами.

Варто зазначити, міністр Фатма Кайя в жодному разі не могла виступити на мітингу під посольством, куди вона початково прямувала, оскільки перед тим поліція із собаками розігнала мітингувальників.

Згодом поліція поширила офіційну заяву із закликом до міністра Кайї залишити територію Нідерландів, і після опівночі турецький урядовий кортеж у супроводі поліції поїхав до Німеччини. За його переміщенням слідкували поліцейські гелікоптери.

Влада Нідерландів вирішила видворити турецького міністра у справах сім’ї Фатму Бетуль Саян Кайю, оскільки її візит загрожував громадській безпеці на тлі загострення голландсько-турецьких відносин.
Про це йдеться в заяві прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте на його сторінці у “Фейсбуці”.

Раніше агітаційні заходи турецьких міністрів були скасовані також у кількох німецьких містах.

Це обурило офіційну Анкару, створивши новий виток напруженості між Німеччиною й Туреччиною.

У відповідь президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган на мітингу в Стамбулі назвав владу Нідерландів “фашистами і пережитками нацизму”.
За день до цього Ердоган звинуватив у “нацистських методах” Німеччину, яка також, як і Нідерланди, була проти агітації турецькими політиками на території країни перед майбутнім референдумом щодо розширення повноважень президента Туреччини.

Також Ердоган звинуватив Захід в озброєнні терористів на Близькому Сході.

“Вороги Анкари слабшають у міру посилення Туреччини. Захід озброює всіх терористів на Близькому Сході. Незважаючи на те що Захід все ще заперечує цей факт, у Анкари є документальні свідчення поставок зброї. Є й фотографії, на яких терористи одягнені в уніформу, вироблену в цих країнах. Кого ви обманюєте? Нам добре відома ваша суть”, – заявив глава Турецької Республіки.

За його словами, якщо влада Нідерландів приносить у жертву виборам відносини з Туреччиною, то вони відповідатимуть за це. На думку Ердогана, “влада Нідерландів перейшла всі межі”.

“Дійшло до того, що генконсула не випускали з будівлі дипмісії Туреччини. Все це говорить про те, що нацизм на Заході відроджується. Чим влада Нідерландів може пояснити свої кроки? Туреччина відповість на це. Влада Нідерландів нарешті навчаться нормам дипломатії”, – зазначив президент Туреччини.

До турецького генконсульства в Роттердамі 11-12 березня вийшло близько тисяч осіб з турецькими прапорами, які висловлювали підтримку турецьким властям. Поліція Нідерландів застосувала водомети для розгону цієї акції протесту.

У Туреччині заблокували дипломатичні місії Нідерландів. Із консульства в Стамбулі було зірвано голландський прапор.

Читайте також:
Євросоюз заблокує виплати на євроінтеграцію Туреччини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна