Україна стала частіше першою порушувати “тишу” на Донбасі, – представник ФРН в ОБСЄ

 

Українська сторона останнім часом стала значно частіше першою порушувати режим припинення вогню на Донбасі, ніж раніше.
Як передає “Новинарня“, про це заявив спеціальний представник уряду Німеччини в ОБСЄ Гернот Ерлер в інтерв’ю “Європейській правді”.

“Уже більше, ніж два роки – із 12 лютого 2015-го – ми маємо Мінські угоди, підписані Україною, Росією, Німеччиною та Францією. Але за два роки ми на сто відсотків не виконали жодного з пунктів цих угод. Навіть більше, наприкінці січня – на початку лютого ми спостерігали ескалацію воєнних дій. Ми і далі маємо справу із затяжною небезпечною ситуацією, в якій ще й досі не досягли позитивного прориву”, – констатував він.

За словами Ерлера, обидві сторони конфлікту не дотримуються Мінських угод.

“Довгий час співвідношення порушень було 80 на 20 (з перевагою порушень з боку сепаратистів). Зазвичай принаймні за одну п’яту частину порушень відповідала Україна. Однак в останні тижні це співвідношення змінилося. На жаль, мусимо визнати, що обидві сторони конфлікту не дотримуються Мінських угод”, – зазначив німецький політик.

Говорячи про активні бойові дії біля Авдіївки з багатьма загиблими наприкінці січня – на початку лютого, Ерлер зазначив: “Спостерігачі СММ ОБСЄ стверджують, що спочатку був рух з боку українських військових у напрямку так званої “сірої зони”, і лише згодом спостерігачі зафіксували посилення військової діяльності з боку сепаратистів. Отже, обидві сторони були причетними до цієї ескалації, яка відбулася з масовим переміщенням важкого озброєння до лінії розмежування”.

Нагадаємо, за версією української сторони, підрозділи 72 омбр ЗСУ перейшли в контратаку і зайняли один з опорних пунктів противника у відповідь на спроби наступу з боку бойовиків.

Ерлер каже, що позитивний момент у тому, що постійний дипломатичний процес все ж таки триває і що усі його сторони не допускають можливості вирішення цього конфлікту військовим шляхом.

“Також немає масштабного розширення зони конфлікту, однак є багато запитань про типи озброєнь, які використовують на лінії розмежування. Якщо зважити ці факти, то підстав для занепокоєння все ж більше, ніж для спокою”, – сказав німецький представник в ОБСЄ.

За його словами, сторони продовжують обговорювати ідею місцевих виборів в ОДЛО.

“Це правда, що в Мінських угодах не йдеться про те, що виведення усіх збройних сил має відбутися саме до проведення місцевих виборів. Такого формулювання там немає. Але з одного боку, важливо, що написано у Мінських домовленостях, а з іншого, якою є поточна політична ситуація. Саме тому зараз ми говоримо про “дорожню карту” щодо розділення великої проблеми на частини, вирішення яких може варіюватися незалежно від того, що написано у Мінських домовленостях”, – сказав Гернот Ерлер.

“Зрозуміло, що необхідні додаткові зусилля та ресурси для створення умов для виборів. Необхідною умовою є те, щоб кожен громадянин зміг обирати вільно, без тиску і без погроз за спиною. Щодо цього у сторін дискусії немає жодних розбіжностей. Немає єдиної позиції тільки про те, як саме ми можемо досягти таких умов. Але те, що саме так мають відбуватися вибори на Донбасі, не підлягає обговоренню”, – стверджує представник ФРН.

Також він наголошує, що Російська Федерація – не модератор конфлікту в Україні, а його сторона.

“Росії подобається знову й знову підкреслювати, що вона – не сторона конфлікту, а модератор внутрішньоукраїнського протистояння, подобається говорити: “Це громадянська війна, ми не маємо до неї жодного стосунку”. Однак Захід сприймає все по-іншому.
Це можна бачити у Мінську на зустрічах тристоронньої контактної групи, де Росія представлена саме як сторона конфлікту. Отже, РФ фактично погодилася, що вона є учасником конфлікту. І в цілому це можна назвати успіхом західної дипломатії”, – наголосив Ерлер.

Читайте також:
На українській території Луганщини обстріляно безпілотник ОБСЄ

Морпіхи ЗСУ мусили залишити здобутий опорник під Водяним,
бо в танка закінчився б/к , – волонтер

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна