Недекомунізований пам’ятник Брежнєву в Кам’янському ще й поремонтують бюджетним коштом. УІНП обурюється

 

У Кам’янському (колишній Дніпродзержинськ) Дніпропетровської області до переліку пам’ятників, які планують ремонтувати бюджетним коштом, включила недекомунізоване погруддя Леоніда Брежнєва. Подальше його існування на одній із центральних площ у місті пояснюють “музеєфікацією”.

Інформацію про це підтвердили в Кам’янській міській раді, передає “Новинарня” з посиланням на “Радіо Свобода”.

Голова УІНП Володимир В’ятрович називає таку “музеєфікацію” “фейком” та планує звернутися до міськради Кам’янського, аби пам’ятник був демонтований.

Як поінформували в Кам’янській міськраді, на ремонт головних місцевих пам’ятників виділили з бюджету близько 500 тисяч гривень. Однак як саме будуть розподілені ці кошти між сімома об’єктами, наразі невідомо.

Окрім пам’ятника Брежнєву, до переліку об’єктів, які планують ремонтувати за бюджетні гроші, включені також пам’ятники воїнам-афганцям, воїнам-визволителям, Тарасу Шевченку, Прометею, пам’ятник знак “Літак” та хрест на в’їзді в місто.

Як пояснили в міськраді, бюст генсека ЦК КПРС Брежнєва в Кам’янському не демонтований відповідно до вимог закону про декомунізацію через те, що він був оголошений відділом місцевого музею.

Утім, визнає секретар міської ради Олександр Залевський, це рішення “сумнівне”.

“…Що ж до пам’ятника Брежнєву, рішенням міськради у квітні минулого року місце, де він стоїть, оголошене начебто територією музею під відкритим небом. Я листувався з офіційними структурами – Інститутом національної пам’яті, Міністерством культури, – і вони зазначили, що для того, щоб це було музеєм, має бути виділена земля і ще виконана купа нюансів, згідно із законодавством про музейну справу. Тобто саме рішення сумнівне. Але ж у нас “батьківщина застою” і, напевне, ще не пройшла ця “ейфорія”, – сказав у коментарі “Радіо Свобода” Олександр Залевський.

Зазначається, що Дніпродзержинська (на той час) міська рада оголосила бюст Брежнєва на площі Визволителів відділом музею історії міста “Міфи і реалії радянської епохи” та назвала таким, що не підлягає демонтажу.

Проукраїнські організації міста висловили обурення рішенням міськради.

Їхню позицію підтримує голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

У коментарі “Новинарні” в середу, 22 лютого, голова УІНП сказав: “Пам’ятник має бути демонтований. Він чітко підпадає під вимоги закону про “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” – адже Леонід Брежнєв займав керівні посади в Компартії та СРСР, а значить, має бути усунутий із публічного простору. Уже після того, як його демонтують, він справді може існувати в якомусь із чинних музеїв. Але оголошення території навколо пам’ятника “музеєм” абсолютно суперечить нормам закону про музейну справу. Це абсурдна ідея. Адже музей – це установа зі своїми фондами, експонатами, приміщеннями тощо”.

За словами В’ятровича, до УІНП зверталися з приводу пам’ятника Брєжнєву місцеві активісти ще в процесі декомунізації, у квітні 2016 року.

“Тоді ми дали їм пояснення, що бюст Брежнєву однозначно має бути демонтований, і оголошення його “експонатом музею” не відповідає закону. підпадає під вимоги закону про декомунізацію відповідно до посади й партійної приналежності. Але ми сподівалися, що на цьому питання вичерпано. А тепер дізнаємося, що пам’ятник не демонтований. Більше того, його ще й збираються демонтувати”, – визнав Володимир В’ятрович.

Відповідаючи на запитання, чи планує УІНП звертатися з цього приводу до Кам’янської міськради, голова Інституту сказав: “Так, я думаю, що ми звернемося до них на цю тему”.

Відділ музею історії Кам’янського “Міфи і реалії радянської епохи”, створений міськрадою спеціально “під Брежнєва”, В’ятрович назвав “на 99% фейк”.

Як відомо, раніше, 23 лютого 2016 року, в Кам’янському з будівлі технічного університету в процесі декомунізації демонтували меморіальну дошку на честь свого земляка Брежнєва.

Як відомо, Леонід Брежнєв – перший секретар ЦК КПРС (1964—1966), генеральний секретар ЦК КПРС (1966—1982), голова президії Верховної Ради СРСР (1960–1964, 1977–1982), маршал Радянського Союзу (1976), чотириразовий Герой Радянського Союзу , Герой Соціалістичної праці – народився в 1906 році у місті Кам’янське. На той час воно називалося так само, як зараз, після декомунізації.

Читайте також:
“Гудбай, Ленін”. Підсумки декомунізації-2016. ІНФОГРАФІКА від УІНП

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна