Суд в Австрії дозволив видати Фірташа на поталу США

 

Вищий земельний суд Відня задовольнив апеляцію прокуратури Австрії на попереднє рішення австрійського суду, який відмовив в екстрадиції українського олігарха Дмитра Фірташа до США. Таким чином, Фірташ має бути виданий США. Про це повідомляє журналіст Саймон Шустер.

“Суд у Відні задовольнив запит про видачу США, рішення проти Дмитра Фірташа. Суддя в даний час пояснює рішення”, – написав він у “Твіттері”.

“Суддя каже, що Австрія зобов’язана за домовленостями зі США видати Фірташа, незалежно від його провини або місця вчинення можливих злочинів”, – додав журналіст.

Водночас “Інтерфакс-Україна” повідомляє, що суддя уточнив: “остаточне рішення про екстрадицію приймає федеральний міністр юстиції”.

Нагадаємо, раніше агенція Bloomberg повідомляла, що в цій ситуації Фірташ почувається “канаркою у вугільній шахті” для Міністерства юстиції Дональда Трампа, оскільки його справа продемонструє істинне ставлення нової адміністрації США до України.

Як відомо, США обвинувачують українського олігарха Дмитра Фірташа – керівника DF Group, раніше – керівника “Росукренерго”, відомого тісними взаєминами з Москвою – в дачі хабара у розмірі 18,5 мільйона доларів за позаконкурсну ліцензію на розробку титанових родовищ в Індії, у зв’язку з чим Штати в 2014 році надіслали в Австрію запит на його екстрадицію. Його випустили під заставу у 125 мільйонів євро. 30 квітня 2015 року земельний суд Відня у кримінальних справах відмовив у видачі олігарха.

Пізніше Фірташ направив до Конституційного суду Австрії подання з вимогою визнати неконституційною угоду про екстрадицію між Австрією і Сполученими Штатами, але суд відмовив у розгляді скарги.
Таким чином апеляційний суд отримав змогу розглянути скаргу прокуратури на рішення суду першої інстанції про заборону екстрадиції Фірташа до США.

У США олігарху загрожує до 50 років тюрми і конфіскація всіх активів.

Читайте також:
У Німеччині за хабарі від Фірташа засудили керівника поліції й посередницю

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна