Конфлікт між “Донбасом” і “Азовом” зі стріляниною в Харкові: хто кому Мураєв

 

Після стрілянини у Харкові за участі прибічників добровольчих формувань “Азов” і “Донбас”, що сталася ввечері 17 лютого, поліцейські затримали дев’ять осіб, у яких вилучили зброю.
Про це повідомляє відділ комунікації ГУ Нацполіції Харківської області.

Правоохоронці підтвердили, що в результаті конфлікту було поранено одну особу.

За даними з соцмереж, це активіст “азовської” сторони – ГО “Східний корпус” та партії “Національний корпус”, його ім’я Ігор.

“Постраждалого доставлено до лікарні. Наразі стан його здоров’я задовільний. За попередніми даними, постріл було скоєно з мисливської зброї”, – розповіли у поліції.

Для встановлення обставин на місце подій виїхали вісім нарядів патрульної служби та слідчо-оперативна група Шевченківського відділу поліції міста Харкова.

“У приміщенні дитячого садочка, де сховалися винуватці стрілянини, відбувся огляд. Там можна помітити невеликі пошкодження, зокрема розбито скло. Яких-небудь руйнувань у дитячому садочку немає. Також підтверджень того, що там зводилися барикади, немає. Вони там перебували упродовж нетривалого періоду часу, оскільки патрульні, які оперативно з’явилися на місці пригоди, зуміли завадити їм створити барикади, затримавши зловмисників. Але чи хотіли вони їх створювати, ще неясно.
Спротиву не було, тому в результаті затримання ні правоохоронці, ні люди в камуфляжі не постраждали”, – повідомив начальник слідчого управління ГУ НП в Харківській області Володимир Тимошко.

За словами керівника харківського відділення Цивільного корпусу “Азов” та ГО “Східний корпус” Олега Ширяєва, одним з учасників конфлікту був колишній боєць  батальйону “Донбас” із позивним “Іспанець”. Його вважають людиною нардепа екс-“регіонала” Євгена Мураєва.

За припущеннями ЗМІ, причиною конфлікту став його пост ву “Фейсбуці” проти блокади ОРДЛО.

У коментарі “Громадське. Харків” Ширяєв розповів, що ветерани батальйону “Донбас” стріляли в активістів “Східного корпусу”, і причиною стрілянини був конфлікт з приводу різного ставлення до торговельної блокади ОРДЛО.

“Це конфлікт з людьми Мураєва, а не [нардепа Семена] Семенченка – бо ми точно знаємо що Іспанець працює на Мураєва”, – прокоментував Ширяєв.

Водночас невдовзі Олег Ширяєв виклав своє трактування подій.

“Група активістів потрапила в заздалегідь сплановану засідку та опинилась під вогнем автоматичної зброї, внаслідок чого один із активістів отримав важкі вогнепальні поранення, а решта вдалися до вимушеної самооборони, рятуючи свої життя. В результаті було затримано вісім нападників, їх передали правоохоронним органам для оперативно-слідчих дій.

Підкреслюю ту обставину, що поранений, як і решта активістів, був неозброєний, тоді як нападники стріляли з нарізної та гладкоствольної зброї.

У той же час, абсурдною є версія деяких журналістів, які, вказуючи, що причиною інциденту начебто став конфлікт з приводу блокади постачання вугілля з окупованого Донбасу, чомусь стверджують, що активісти «Національного корпусу» «як відомо» не підтримують блокаду.
Припинення торгівлі вугіллям з терористами є принциповою програмовою позицією партії «Національний корпус», активісти якої є учасниками блокади.

Розцінюю будь-які спроби маніпуляції трагічним інцидентом та подачі сенсаційних псевдоновин як намагання дискредитувати політично активні національні сили, що протистоять владі олігархів та належних їм мас-медіа”, – написав Ширяєв у соцмережі.

Про стрілянину у Харкові також повідомляв “Твіттер” IT Sector Харків, у якому було поширено відео.

Сторінка “Внутрішній корпусу батальйону Донбас” повідомила, що боєць із позивним “Іспанець” дійсно служив у батальйоні Нацгвардії “Донбас”, але демобілізувався навесні 2016 року “і більше ніякого відношення до служби в “Донбасі”, а тим більше до блокади торгівлі з окупантами не має”.

Водночас у батальйоні не підтверджують і не спростовують інформацію щодо причетності до конфлікту нардепа Євгена Мураєва, з яким “азовці” пов’язують “донбасівця” Іспанця.

Нагадаємо, у грудні минулого року на Харківщині обстріляли авто “азовця” Ширяєва.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна