У Криму – нові обшуки в кримських татар і затримання адвокатів

 

У Бахчисараї (територія окупованого РФ Криму) вранці 26 січня триває обшук у домі громадського активіста, кримського татарина Сейрана Салієва.
Про це в соцмережі повідомляє журналістка Ейліна Сейтбуллаєва.

“У будинку активістки національного руху Зодіє Салієва і її сина Сейрана відбувається обшук. Проводять співробітники ФСБ. У дворі кілька десятків до зубів озброєних людей”, – пише вона.

Журналістка зазначає, що сім’ю прийшли підтримати прості люди.

“За їх словами, силовики не випускають з дому вагітну дружину Сейрана, яка місяць пролежала в лікарні із загрозою переривання вагітності і кровотечею. Виписали її недавно. На прохання простих людей дозволити вийти їй з дому силовики відповіли грубістю і хамством”, – пише Сейтбуллаєва .

Вона також повідомляє, що адвокатів Еміля Курбедінова і Едема Семедляєва не пускають до будинку Зодіє Салієва.

Пізніше вранці 26 січня стало відомо, що силовики окупованого Криму затримали адвоката Курбедінова.
Про це сам юрист зввявив під час відеотрансляції, передає “Радіо Свобода“.

“Щойно ми були затримані співробітниками ДПС (дорожньо-патрульної служби). Ми слідували на обшук до помешкання Салієва”, – сказав Курбедінов.

На наступних кадрах видно, як до авто, в якому перебував адвокат, наближається група осіб зі зброєю.
Згодом чоловік, якого не видно, представляється як співробітник “відділу боротьби з екстремізмом” і стверджує, що адвоката “адміністративно затримано”.
Після цього трансляція переривається.

Раніше Курбедінов написав: “Переслідування громадських активістів будуть посилюватися. Також це спроба перекрити “інформаційний фон” вчорашнього приведення у ФСБ [адвоката] Миколи Полозова”.

Кореспондент “Радіо Свобода” Антон Наумлюк інформує, що, крім затримання Курбедінова та обшуку в Бахчисараї, обшуки 26 січня відбуваються також у адвокатському офісі в Сімферополі.

За повідомленням Курбедінова, Салієв, у якого зранку відбувається обшук – це “громадський активіст, який оголосив у гучномовець мечеті про обшуки в Бахчисараї (коли були заарештовані в справі “Хізб-ут-Тахрір” та відвезли Ільмі Умерова) і був оштрафований на 20 тисяч рублів Бахчисарайським судом”.
“Його мама Зодіє Салієва – ветеран національного руху”, – додав адвокат.

Еміль Курбедінов є захисником у кількох резонансних справах, порушених російською владою окупованого Криму проти громадських активістів. Він захищає кількох затриманих у справі “Хізб-ут-Тахрір”, “справі 26 лютого“, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова та журналіста Миколу Семену.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна