Хуг: Донеччині внаслідок бойових дій загрожує фенольне забруднення

 

Донецькій області загрожує хімічне забруднення відходами фенольного заводу, який розташований неподалік від лінії розмежування.
Про це повідомив перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александр Хуг на брифінгу у Донецьку в неділю, 22 січня.

“Я побачив ситуацію, яка може призвести до екологічної катастрофи, якщо конфлікт не буде зупинено. Перебуваючи в Новгородському (підконтрольна Україні територія, район Торецька – “Н”), я відвідав фенольний завод. В результаті діяльності цього заводу виробляється велика кількість продуктів, тобто це вода, яка містить домішки, і вони містяться у штучній водоймі. Це штучне озеро дуже близько до лінії зіткнення. Воно розташоване між позиціями обох сторін. Цей факт може призвести до його обстрілу й подальшого витоку. Це може призвести до забруднення ґрунтових вод і матиме наслідки для всього регіону”, — сказав Хуг.

“У найгіршому випадку, весь район Донецька може бути забруднений. Припинення вогню і розведення сил на цій ділянці необхідне”, – підкреслили в СММ ОБСЄ.

Заступник голови СММ також повідомив, що спілкувався з експертами, які повідомили: у разі витоку забруднення відбудеться менше як за 48 годин.

Хуг наголосив: для того, щоб цьому запобігти режим припинення вогню має стабільно виконуватися. А також працівники заводу мають хоча б раз на тиждень мати можливість перевіряти ставок, щоб оцінити його стан, і визначити, чи є там витік хімікатів.

Читайте також:

Донбас може стати зоною екологічного лиха. На відновлення потрібно щонайменше $30 мільйонів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна