Донбас може стати зоною екологічного лиха. На відновлення потрібно щонайменше $30 мільйонів

 

За роки російської окупації згоріла більш як третина заповідних територій Донбасу. Такі висновки зробила Міжнародна благодійна організація “Екологія-Право-Людина” (ЕПЛ) з нагоди 6 листопада – Міжнародний день запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни і озброєних конфліктів.

Екологи ЕПЛ та експерти групи Ukrainian Nature Conservation Group дослідили супутникові дані, що відображають пожежі на природних територіях, за всі роки війни.

У Донецькій області, як відомо, створено 119 територій природно-заповідного фонду, з яких майже половина – 54 – потрапили в зону АТО.
На Луганщині створено 183 заповідні об’єкти, з яких до зони АТО потрапили 80.

Аналіз супутникових даних, проведений для кожної з цих територій, показав що в межах Луганської частини зони АТО вогнем уражені 26 заповідних територій, на Донеччині – 24.

“Тобто з 134 заповідних об’єктів зони АТО за роки війни згоріли 50. Це 37% від об’єктів ПЗФ Донецької та Луганської областей”, – зазначають екологи.

Втрата природних територій, в тому числі пошкодження заповідних об’єктів неконтрольованими стихійними пожежами, є лише одним з багатьох катастрофічних наслідків війни для довкілля, середовища, від якості якого залежить можливість нашого проживання на зазначеній території.

Екологи ЕПЛ переконані, що байдужість відповідальних посадовців до питання екологічних наслідків війни, в тому числі невизнання зони АТО зоною екологічного лиха, вже зараз погіршує становище. Сьогоденна байдужість у вивченні та плануванні подолання екологічних наслідків війни на роки розтягне їхню ліквідацію у майбутньому.

Водночас експерти UNEA та Світового банку підрахували, що два роки негайних робіт з відновлення екологічної ситуації на Донбасі будуть коштувати 30 мільйонів доларів. Оскільки експерти зараз не мають доступу до всього регіону для повномасштабного дослідження, очікується, що ця сума буде ще зростати.

Окрім наслідків, які було досліджено ЕПЛ, стало відомо, що зараз вже близько 10-20 шахт затоплюються, що потенційно може спричинити масштабне забруднення довкілля. Також наголошували на вже відомих негативних впливах: пожежах, пошкодженнях об’єктів природно-заповідного фонду, руйнуваннях промислових підприємств, наслідках розривів снарядів.

Читайте також:
На Донбасі виникла загроза екологійної катастрофи. Бойовики блокують роботи із запобігання

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна