Порошенко закриває Липецьку фабрику

 

Генеральний директор Липецької кондитерської фабрики Roshen (Росія) Олег Казаков заявив про закриття підприємства.

Як інформує “Новинарня“, в коментарі місцевому виданню Gorod48.ru Казаков зазначив, що підприємство буде зупинене в квітні, після того як виробить закуплену сировину. Після цього на воротах трьох проммайданчиків – у Липецьку, селах Сєнцово й Косирівка – повісять замок.

“На вулиці опиняться 700 осіб трудового колективу, які отримували пристойну за російськими мірками зарплату. Всі вони, відповідно до закону, отримають вихідну допомогу”, – сказав Олег Казаков.

“Скажу тільки одне слово – дістали”, – зазначив гендиректор ВАТ ЛКФ “Рошен”, який зараз перебуває в Києві.

У прес-службі компанії, що належить президентові України Петру Порошенку, підтвердили інформацію про закриття підприємства в РФ.

«Корпорація ROSHEN зупиняє виробничу діяльність Липецької кондитерської фабрики. Таке рішення прийнято з економічних і політичних причин. Повна зупинка виробництва та консервація виробничих і інфраструктурних об’єктів запланована на квітень 2017 року. Як повідомлялося неодноразово раніше, арешт майна Липецької кондитерської фабрики, накладений Слідчим комітетом Російської Федерації в рамках порушеної кримінальної справи, зробив продаж фабрики неможливим”, – зазначили в “Рошен”.

Починаючи з 2013 року, виробництво продукції на Липецькій кондитерській фабриці скоротилося втричі.
“Причиною тому стало і різке зниження асортименту після необґрунтованої заборони Росспоживнаглядом у 2013 році імпорту української продукції ROSHEN на територію РФ, і активна дискредитація діяльності фабрики в російських та українських ЗМІ, і тиск органів влади в ряді регіонів на торговельні організації через продажі продукції Липецької кондитерської фабрики, і зниження загального рівня купівельної спроможності населення”, – сказано в заяві, оприлюдненій на сайті Roshen.ua.

Олег Казаков: “Якщо в 2012-2013 роках фабрика випускала до 10-12 тисяч тонн «кондитерки» в місяць, то в 2016 році – тільки 3 тисячі тонн. Липецьке підприємство втратило весь обсяг експорту в країни СНД, який «закрили» українські активи корпорації «Рошен» в Києві, Кременчуці та Вінниці”.

У зв’язку зі спадом виробництва на фабриці постійно проводилися масові скорочення персоналу. Персонал, що залишився (близько 700 осіб) уже проінформований про наступну зупинку діяльності фабрики.
“Необхідне повідомлення про масове скорочення буде подано в Липецький центр зайнятості найближчим часом”, – додали в компанії.

Як відомо, корпорація Roshen, один із найбільших в Україні виробників кондитерських виробів, включає Київську, Маріупольську, Кременчуцьку та дві вінницькі кондитерські фабрики, масломолочний комбінат “Бершадьмолоко”, Літинський племзавод, а також Липецьку кондфабрику “Рошен” (РФ), Клайпедську кондитерську фабрику (Литва) і фабрику BonbonettiChoco (Угорщина).

Власником корпорації є президент України Петро Порошенко. Під час виборчої кампанії він обіцяв продати Roshen, однак не зробив цього нібито через відсутність покупців та тиск російської влади.
У січні 2016 року було підписаний договір, за яким Порошенко передав свою частку в корпорації у “сліпий” траст. Банк-управитель трасту має 4-річну довіреність на переговори про продаж активів.

Читайте також:
Roshen: Путін підтвердив, що не дає продати Липецьку фабрику

Путін розповів про прибутки Порошенка з Липецької фабрики

1 квітня 2015 року співробітники УФСБ РФ по Липецької області та Слідчого комітету в супроводі ОМОНу блокували роботу всіх структурних підрозділів ВАТ ЛКФ “Рошен”. Силовики провели обшуки і виїмки документів та комп’ютерної техніки, пояснивши це розслідуванням кримінальної справи за фактом нібито розкрадання 180 млн. рублів шляхом незаконного відшкодування з бюджету РФ податку на додану вартість при будівництві третього виробничого майданчика ВАТ “ЛКФ “Рошен” у Косарівці.

“Після цього наші справи пішли набагато гірше, ніж раніше”, – розповідав Казаков.

“Ми відчуваємо постійний пресинг із боку правоохоронних і податкових органів: нас намагаються притягти до відповідальності за порушення податкового законодавства якихось субпідрядників наших контрагентів. Хоча раніше (до 2014 року) законність будівництва була підтверджена в рамках камеральних податкових перевірок”, – зазначав гендиректор.

У липні 2016 року Липецька фабрика корпорації Roshen добровільно виплатила 181 мільйон рублів, в розкраданні яких звинувачували керівників підприємства. Про це оголосили в Мосміськсуді.
Представник Roshen Максим Крупський уточнив, що загальна сума виплат разом зі штрафами становила 285 мільйонів рублів.

Читайте також:

Майкл Щур продав свій феєричний костюм Липецької фабрики на потреби медиків ЗСУ. ФОТО, ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.