“Міжнародний озброєний майдан”: Сенегал і Гамбія вводять війська в Гамбію

 

Збройні сили Сенегалу в четвер, 19 січня, оголосили про початок військового вторгнення в сусідню Гамбію, щоб забезпечити передачу влади переможцю виборів в цій країні Адамі Барроу.

Як інформує “Новинарня“, такий крок зроблено на тлі одностайного рішення Ради Безпеки ООН підтримати інтервенцію Сенегалу в Гамбії.

У резолюції засуджується небажання чинного глави держави Ях’я Джамме покинути свій пост. За документ проголосували всі 15 країн – членів РБ, повідомляє Reuters.

Разом з Сенегалом свої війська в Гамбії відправляє й Нігерія. Раніше стало відомо, що вона вже виділила на операцію кілька своїх літаків та військовий корабель.

ОНОВЛЕНО. Надвечір армія Сенегалу заявила, що військові Економічного співтовариства країн Західної Африки (ЕКОВАС) почали наносити удари в Гамбії, передає Reuters.
Бойові дії були розпочаті в рамках операції “Відновлення демократії”.
В операції беруть участь сухопутні, повітряні та морські сили.

Ях’я Джамме, що правив Гамбією з 1994 року, в грудні відмовився визнати поразку на президентських виборах. Це рішення не сподобалося Економічному співтовариству західноафриканських держав, яке визнало переможцем виборів Берроу.
У результаті в четвер новий президент Гамбії Адама Берроу був інавгурований у Сенегалі – незважаючи на те, що Джамме так і не покинув пост у визначений термін.
Сенегальская армія ще в середу поставила Джамме ультиматум, пригрозивши йому вторгненням в країну в разі, якщо в ніч на 19 січня він не залишить посаду. Джамме проігнорував цей ультиматум і продовжує наполягати на своїй легітимності.

Джамме, який очолює Гамбію з 1994 року, на грудневих виборах несподівано отримав лише 36,7% голосів, тоді як за його конкурента Берроу проголосували 45,5% виборців.
Спочатку Джамме визнав свою поразку на виборах, але пізніше все ж оскаржив результати грудневого голосування. Позов Джамме, в якому він заявляє про численні порушення в ході голосування, суд розгляне навесні. У зв’язку з цим термін повноважень Джамме був продовжений на три місяці.
Берроу і ЕКОВАС відмовилися визнати законність такого кроку, після чого Сенегал і Нігерія почали стягувати до кордону Гамбії війська, а з самої країни почали евакуювати туристів.

Чисельність збройних сил Гамбії оцінюється лише в 2,5 тисячі осіб, що майже в 10 разів менше, ніж у Сенегалі.
Населення країни – 1,6 млн. осіб.
Гамбія – напіванклав, що на півночі, сході й півдні межує з Сенегалом (окрім виходу до Атлантичного океану).

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна