Банкова відповіла на пропозиції Пінчука здати Крим і Донбас

 

Американське видання Wall Street Journal опублікувало офіційну відповідь адміністрації президента України на резонансну статтю мільярдера Віктора Пінчука, в якій той пропонував Києву поступитися Кримом та прагненням до членства в ЄС і НАТО задля залагодження конфлікту на Донбасі.
Колонка за підписом заступника голови АП Костянтина Єлісєєва оприлюднена на сайті WSJ під заголовком “Повага до України вкрай важлива для досягнення стабільного миру”, пише “Європейська правда”.

Єлісєєв категорично заперечив можливість компромісу за ключовими пунктами, запропонованими Пінчуком.

“Не можу погодитися із його закликом до компромісу, який базується на побоюваннях. Страх та слабкість – погані радники. Вони лише розігрівають апетити Росії”, – заявив Костянтин Єлісєєв.

У статті зазначені три ключові позиції України:

  • “Ні – розвороту європейської та євроатлантичної інтеграції. Це було би здачею незалежності та суверенітету України.
  • Ні – торгівлі територією України, будь-то Донбас чи Крим. Ці території не можуть бути предметом торгівлі за мир.
  • Ні виборам на Донбасі, доки російські чоботи лишаються на українській землі”.

На переконання заступника голови АП, “домовленості на умовах Росії є неправильною політикою”.

Як відомо, Віктор Пінчук вважає, що умов для проведення справедливих місцевих виборів на окупованій частині Донбасу неможливо досягнути, поки Україна не відновить там свій повний контроль, але при цьому він пропонує не звертати увагу на те, що окремі райони Донецької й Луганської областей окуповані Росією, та спробувати провести там місцеві вибори.
Також він пропонує подумати над тимчасовою відмовою від членства в Європейському Союзі та від набуття членства в НАТО в короткостроковій і середньостроковій перспективі заради налагодження відносин із Росією.
Статтю Пінчука у WSJ називають “посланням новій адміністрації Дональда Трампа”, при тому що під час виборів у США українських олігарх фінансував кампанії Гілларі Клінтон.

Костянтин Єлісєєв – дипломат, надзвичайний і повноважний посол України.
Заступник міністра закордонних справ України (2007–2010). Представник України при Європейському Союзі (2010-2015). Заступник голови адміністрації президента України (з 15.07.2015).
Народився 1970 року в Покровську (тоді – Красноармійськ) Донецької області.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна