Пінчук зі США запропонував здати Крим і Донбас для деескалації

 

Український олігарх Віктор Пінчук пропонує Києву з прагматичних міркувань, для деескалації на Донбасі, прийняти компроміси у відносинах з Росією і відійти від євроінтеграційного шляху, тимчасово визнати втрату Криму і провести вибори на території ОРДЛО на умовах сепаратистів.
Про це йдеться у статті Пінчука в розділі “думки”, опублікованій у газеті The Wall Street Journal.

На його думку, Україна має зробити болючий вибір і піти на “болючі компроміси” заради миру.

“Розглянемо наступні ідеї. Україна має розглянути питання про тимчасову відмову від членства в ЄС як нашої мети на найближче майбутнє. Ми можемо побудувати європейську країну, бути привілейованим партнером, а потім обговорити приєднання”, – вважає Пінчук.

“Ми підтримуємо наші позиції, що Крим – це Україна і має повернутися. Але Крим не має стати на заваді досягненню угоди, яка закінчить війну на Сході на базі справедливості. Пройде 15-20 років, щоб забезпечити достатнє економічне зростання, стабілізувати інфраструктуру, соціальну захищеність і фінансову систему. Тоді всі в Криму захочуть жити в Україні”, – зазначив олігарх, який є зятем екс-президента Леоніда Кучми.

“Конфлікт на сході ініційований з-за кордону і не є боротьбою за автономію або громадянською війною. Не буде умов для чесних виборів, поки Україна не візьме під контроль всю її територію. Але нам, можливо, варто не звертати на це увагу і провести місцеві вибори“, – пише він.

На його думку, такі компроміси можуть продемонструвати прихильність України мирному об’єднанню.

“І давайте визнаємо, що Україна не приєднається до НАТО ні найближчим часом, ні  в среденьостроковій перспективі”, – зазначив він.

“Так, ми маємо стояти на фундаментальних принципах нашої боротьби – праві України обирати власний шлях, оберігати територіальну цілісність та будувати успішну країну. Москва має виконати зобов’язання за Мінськими угодами, щоб закінчити конфлікт на сході України. Вона має забезпечити дотримання припинення вогню і виведення своїх бійців і важкою зброєю, що вона не змогла зробити”, – пише Пінчук.

“Українські життя будуть врятовані і вартують цих болючих компромісів, які я запропонував”, – резюмував автор.

Коментуючи ініціативу Пінчука, народний депутат, лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає, що пропозиції олігарха, принаймні щодо Криму, є капітуляцією перед РФ.

“Те, що Віктор Пінчук сором’язливо називає “болючим компромісом”, насправді є запрошенням нас, України і українців, включаючи Крим і кримських татар, до капітуляції”, – написав Чубаров у соцмережі.

“Причому до капітуляції тотальної, самознищувальної, оскільки Пінчук не може не розуміти, що слідом за здачею Криму і Донбасу, відмовою вступати до ЄС і НАТО, Україна просто перестане існувати як незалежна держава”, – обурився Чубаров.

“Отже, те ще не вдалося ворогам добитися за століття – знищити українську національну гідність та вбити в нього віру у свою державоспроможність, Пінчук пропонує нам здійснити своїми руками… Серед нас є ті, хто зможе вбити майбутнє свого народу?” – риторично запитав лідер Меджлісу.

Читайте також:
День прав людини: Росія продовжує пресувати кримських татар

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна