У Чернігові заснували орден для добровольців

 

Мама й донька загиблого бійця 1-ї окремої танкової бригади Микола Бруя отримали нову нагороду – “Лицарський хрест добровольця”.

Відзнаку започатковано чернігівськими волонтерками з ГО “Жіноча волонтерська сотня Самооборони Чернігівщини”. Її вручають місцевим бійцям, котрі пішли на фронт за власним бажанням – не важливо, до якого з формувань, передає “Новинарня” з посиланням на “Північ”.

Церемонія відбулася в Чернігові у Міському палаці культури минулого тижня.

Волонтери відзначили загалом 20 добровольців із Чернігівщини, які пройшли шлях від Майдану до АТО. Чотирьох з них нагороджено посмертно.

Ордени були виготовлені за кошти небайдужих громадян. Всі охочі могли допомогти, перерахувавши кошти на волонтерську картку.

Бійці не знали, хто отримає нагороду, адже імена трималися в секреті, кажуть організаторки церемонії.

Медик “Айдару”, а пізніше 128-ї бригади Тетяна Борисенко радіє заснуванню нової нагороди. З поміж своїх нагород військова, котра провела на війні два з половиною роки, вирізняє саме ту, котру вручили їй побратими.

На сцену піднімаються бійці різних підрозділів або ж їхні рідні. Комусь волонтерський орден присвоєно посмертно, передають для музею.

Поміж нагородженням – святковий концерт. Виступають артисти-волонтери, котрі їздять на фронт, і навіть мама загиблого бійця.

Чому нагороджують лише добровольців? Організаторка Світлана Корольова пояснює: “Відштовхувались від «Правого сектора». Бо якщо у військових Збройних сил є й пільги, є й [статус] УБД, і якісь нагороди, то з усіма добровольцями, хто не під ЗСУ, складається сумна ситуація”.

Читайте також:
Ярош поміняв судову реформу на закон про свою армію?

У міській раді теж обіцяють дбати про таких бійців і нарешті виділити землю військовикам.

Заступник міського голови Олександр Ломако зазначив у своєму виступі:
– Саме добровольці мають отримувати найбільшу увагу з боку влади, якщо на це є можливість. Чернігівська міська рада зараз на найближчій сесії планує виділити 120-140 земельних ділянок для учасників АТО, і міський голова Владислав Атрошенко поставив задачу, що в  першу чергу це мають бути добровольці, тому що вони цього заслужили.

Започатковану нагороду волонтери хочуть вручати і надалі.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна