Вибори в США: Клінтон випередила Трампа на 2 млн. голосів

 

Попри поразку на президентських виборах в США, за загальною кількістю голосів Гілларі Клінтон випереджає Дональда Трампа. Під час обробки результатів голосування з’ясувалось, що її відрив республіканця вже становить 2 млн голосів, інформує ВВС.

На президентських виборах, що відбулися 8 листопада, перемогу здобув кандидат від республіканців Дональд Трамп. Його інавгурація відбудеться в січні.

Він отримав більшість голосів колегії виборців, проте підрахунок голосів ще триває.

За даними Cook Political Report, станом на четвер за пана Трампа віддали 62,2 млн голосів, за Гілларі Клінтон – 64,2 млн.

Уже вп’яте в історії США, кандидат, який одержав більше голосів в країні загалом, програє президентські вибори.

У 2000 році демократ Альберт Гор, який програв на виборах Джорджу Бушу і намагався оскаржити результати голосування в суді, набрав на 544 тис. голосів більше за свого суперника.

Тоді результат виборів вирішив Верховний суд США, який постановив, що Джордж Буш здобув перемогу в штаті Флорида, через голосування в якому і виникла суперечка.

Цього року Гілларі Клінтон вдалося набрати більше голосів виборців зокрема у Каліфорнії, однак Дональд Трамп отримав підтримку більшості у штатах з невизначеною позицією, які врешті-решт і забезпечили його перемогу.

Виборча система США влаштована таким чином, що президента обирає не вся країна загалом, а кожен штат окремо.

У результаті перемогу отримують кандидати, що навіть із незначною перевагою отримують більшість голосів у великій кількості штатів, а не ті, хто перемагає лише в кількох густонаселених штатах.

Опоненти обраного президента намагаються використати чисельну перевагу голосів виборців на користь Гілларі Клінтон, щоб поставити під сумнів перемогу Дональда Трампа і саму систему колегії виборців.

Читайте також:
Протести проти Трампа у США не вщухають. Є нові поранені й десятки затриманих. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна