Руслана запустила перше 100% україномовне радіо – Radio1.ua, яке покриє також зону АТО. СЛУХАТИ

 

У Києві презентували нову радіостанцію – Radio1.ua – винятково з українським мовленням. Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на “Укрінформ”.

“Радіо1.UA” уже в онлайн-ефірі:http://www.1ua.online
Сторінка Радіо1.ua у “Фейсбуці”

radio1-ua

“Пісні, ведучі та реклама лише українською. Постійний голос України у радіоефірі. Вперше українське радіо впевнено стає на комерційні позиції”, – так презентують нову хвилю.

“Говорити сьогодні, що ми хочемо зробити україномовний продукт, – цього не достатньо. Ми хочемо зробити україномовний актуальний, креативний продукт, наповнений тим, що сьогодні може викликати резонанс. Будь-які спроби заробити на українській музиці не були успішні і часто мої колеги переходили на інший контент, тому що вони там просто більше грошей отримували”, – сказала на презентації радіо співачка і композитор, переможниця конкурсу “Євробачення-2004” Руслана Лижичко.

radio1-ua-prezentatsiya

Учасники презентації Радіо1. Фото: Укрінформ

Її чоловік і продюсер, засновник студії “Люксен” Олександр Ксенофонтов зазначив, що нове радіо – це “спроба неквотної українізації”.

“Програми, інформаційне наповнення – все це буде україноцентричне. Там не буде агресії, ми не будемо цього нав’язувати. Це не квоти, це – наша відповідь квотам. Квоти – це заборона, обмеження, те, що викликає спротив. Те, що ми робимо, не має викликати спротиву, тому що це лагідна, дуже конструктивна українізація”, – зазначив Ксенофонтов.

Один з організаторів проекту, засновник та ідеолог радіо “Львівська хвиля” Юрій Зелик пояснив, що засновники ставлять перед собою досить амбітне завдання – зробити Radio1.ua популярним на всю Україну.

“Національні ФМ-мережі, які працюють в Україні, як правило, стикаються з проблемою популярності з Заходу на Схід і зі Сходу на Захід за невеликим винятком. Якщо якась мережа популярна на Сході, то на Заході – халепа, і навпаки. Це пов’язано з тим, що пріоритети слухачів у Франківську і Львові відрізняються, можливо, незначно, то в Харкові, Полтаві і у Львові вони різняться принципово. Одне з завдань, яке ми створюємо, – збалансувати інтереси і пріоритети в різних регіонах. Ми спробуємо зробити радіо, яке буде популярне у всіх регіонах України – від Одеси до Львова та Ужгорода включно. Завдання непросте, проте підходи для його вирішення існують”, – заявив Зелик.

Водночас автор і реалізатор проектів радіо “Ютар”, “Star FM”, “Star TV”, “Погода ТБ” Юрій Лященко розповів, як організатори проекту планують отримувати кошти для проекту.

“Ми розраховуємо на широку інтернет-аудиторію за кордоном і відповідно плануємо її монетизувати. Ми розраховуємо на допомогу діаспори, донорів. Цей проект не суто бізнесовий. Він має важливу роль для України”, – пояснив він.

За словами Лященка, організатори вже мають проект роботи нового радіо на контрольно-пропускних пунктах на лінії розмежування. Також організатори планують перекрити “сепаратиські” сигнали на українській території.

“Ми розробили проект тимчасового мовлення в зоні АТО. Зокрема, проект малопотужного ФМ-мовлення на КПВВ. Ідея цього проекту в тому, щоб малими передатчиками охоплювати місця дислокації КПП – не секрет, що там є довгі черги. У принципі, ми відпрацювали всі технічні моменти на КПВВ “Зайцеве”, котре зараз переміщено в “Майорськ”. Також у нас є проект мовлення Radio1.ua на захоплених донецьких і луганських частотах аби перекрити сепаратиські сигнали на українській території “, – додав Юрій Лященко.




Як зазначили організатори, для прозорості редакційної політики Radio1.ua створить наглядову раду “без політиків”. До неї увійдуть журналісти, громадські діячі, представники шоу-бізнесу та митці. Їхні імена наразі не називаються.

Також серед організаторів нового радіо – Павло Грицак, засновник міжнародної компанії “Євромедіа”, організатор турів українських музикантів, в тому числі “Підтримаємо своїх” в 2014 році, у 2005 році – віце-президент Національної телекомпанії України, виконавчий продюсер “Євробачення” в Україні.

Нагадаємо, з 8 листопада вступають у дію квоти на українські пісні в радіоефірі. Президент підписав цей закон 6 липня.

Читайте також:
Радіостанції уклали меморандум щодо закону про квоти українських пісень

Як пробивали закон про укр-квоти для радіо і коли кожна третя пісня в ефірі буде українська

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.