Радіостанції уклали меморандум щодо закону про квоти українських пісень

 

Провідні українські радіокомпанії підписали меморандум про застосування вимог законодавства щодо квот на українські пісні в ефірі та ведення передач державною мовою.
Документ укладено для імплементації закону про обов’язкові квоти пісень та ведення передач українською мовою, повідомляє Національна рада з питань телебачення і радіомовлення.

Норми закону 3822-Д “Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)”, ухваленого ВР 16 червня ц.р., набувають чинності 8 листопада.
Президент підписав цей закон 6 липня.

Як писала “Новинарня“, впродовж першого року з цього дня частка пісень державною мовою в ефірі всіх радіостанцій має становити не менш як 25%, з другого року – 30%, з третього року – 35%, все в проміжках часу між 7.00 та 14.00 і між 15.00 та 22.00.
Мова ведення програм на радіо українська буде щонайменше 50% часу – в перший рік, 55% – другий, 60% – третій рік.

Читайте пояснення в “Новинарні“:
Як пробивали закон про укр-квоти для радіо і коли кожна третя пісня в ефірі буде українська

Відповідно до меморандуму, радіоорганізації мають дотримуватись вимог закону щодо обсягу пісень державною мовою з 8 листопада 2016 року.

З 15 жовтня 2016 року запроваджується перехідний період, протягом якого радіоорганізації мають право в тестовому режимі виконувати закон в новій редакції.

Протягом цього періоду Національна рада не буде застосовувати санкції за порушення вимог щодо частки музичних творів українських авторів та виконавців.

До 8 листопада 2016 року радіоорганізації мають право направити до Національної ради свої плей-листи на експертизу щодо їх відповідності вимогам щодо обсягу пісень державною мовою.

“Пісні, які мають текст як українською, так і іншою мовою, вважаються піснями державною мовою у разі, якщо кількість слів українською мовою перевищує 50% загальної кількості слів у пісні”, – йдеться і тексті меморандуму, що дає підстави вважати можливими деякі маніпуляції в обрахунку квоти.
Те саме може стосуватися і закладена в меморандумі норма рахувати частку україномовних пісень за кількістю, а не за обсягом, як насправді зазначено в законі.

Мовою ведення передач є виключно мова дикторів та ведучих передач, також зазначено в меморандумі.

Вимоги закону встановлено незалежно від того, чи здійснюється ведення передачі в прямому ефірі або в запису.

Меморандум підписали виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовників, голова Радіокомітету Катерина М’ясникова, генеральний директор “Бізнес Радіо Груп” Анатолій Євтухов, директор радіогрупи “ТАВР Медіа” Ігор Чернишов, генеральний директор радіогрупи “UMH group” Олена Малишева, виконавчий директор ПАТ “ТРК Люкс” Наталія Марчук.

Повний текст меморандуму доступний за посиланням.

Читайте також:
Порошенко закликав телеканали збільшити частку української мови

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна