В ЄС Порошенкові пообіцяли “безвіз” до 24 листопада

 

Президент Петро Порошенко переконаний, що безвізовий режим у поїздках до країн Євросоюза для громадян України буде затверджено до 24 листопада, коли заплановано проведення саміту Україна-ЄС у Брюсселі.

“Я впевнений в тому, що документи про надання Україні безвізового режиму повністю будуть підписані і ратифіковані Європарламентом. Не маю жодного сумніву. Можу навіть сказати, до якої дати – це відбудеться до 24 листопада. Бо 24 листопада відбудеться саміт Україна-ЄС, і ми домовились, що на цей саміт документи будуть готові”, – заявив глава держави в інтерв’ю українським телеканалам, коментуючи підсумки свого візиту в Брююссель і Маастрихт минулого тижня.

За словами Порошенка, було проведено низку переговорів, під час яких Україна заручилася підтримкою більшості політичних сил у Європарламенті. Йдеться про Європейську народну партію, соціалістів, лібералів і консерваторів, зазначив він.

“Ми маємо абсолютну більшість в Європарламенті щодо ратифікації Угоди про безвізовий режим”, – сказав президент.

Порошенко пояснив, що затримка була викликана розробкою механізму призупинення безвізового режиму для країн. Однак, вона пов’язана не з Україною, а з деякими країнами Близького Сходу.
Зараз переговори з Україною прискорили розгляд цього механізму призупинення. Мова йшла, зокрема, про суперечку між повноваженням Європарламенту і повноваженнями Єврокомісії.

“Я дуже сподіваюсь, що порозуміння буде знайдено. Наступного тижня [Європарламентом] буде проголосовано механізм призупинення і буде знайдено компроміс”, – сказав Петро Порошенко.

Президент також наголосив, що, окрім рішення про безвізовий режим для громадян, будуть збільшені квоти на експорт української продукції в країни ЄС.

“Це перший, наголошую, односторонній крок з боку Євросоюзу на підтримку України”,  – сказав він.

Глава держави запевнив, що ці переговори щодо інших товарних груп будуть продовжені.

За його словами, також зараз очікується прогрес у питанні макрофінансовоі допомоги у розмірі 600 млн. євро, яку Україна має отримати за рішенням Євросоюзу.

Читайте також:
Порошенко – про зміст дорожньої карти щодо Донбасу,
демілітаризацію Дебальцевого й обмін України на Сирію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна