Гібридна зрада ЗМІ й “експертів” на догоду Росії. На прикладі фейку про віялові відключення

 

Віталій Кулик
політолог, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства

Гібридна зрада. На прикладі фейку про “віялові відключення” (FB)

Є така тенденція: всю критику влади записувати в “зрадофіли”. Не згоден з тарифами – ти агент Путіна, виступаєш за прийняття закону про збройний самозахист – працюєш на ФСБ. І це вже не кажучи про якусь критику Петра Порошенка або уряду. Тоді все, ти точно особисто зарплату в Суркова отримуєш.

Але є речі, які вказують на явний “зашквар” деяких представників медійного та експертного співтовариства. Більше того, іноді такі “зрадофільські” хвилі чомусь збігаються з темниками російської пропаганди.

Це все частина нашого гібридного інформпростору. Потрібно вчитися відокремлювати критику від фейку. Критично підходити до джерел, спиратися в аналізі на першоджерела.

Яскравий приклад – тема готовності до опалювального сезону.

Нещодавно мій колега Євген Магда опублікував матеріал під назвою “Зрада” від Путіна, або Домашні батареї гібридної війни”, в якому стверджує, що “метою інформаційних атак “зрадофілів” в енергетичній сфері є створення фону для успішного для Путіна рішення в Стокгольмському арбітражі”.

Як приклад Євген наводить те, як “зрадофільські” ресурси та деякі “експерти” маніпулювали цитатою в.о. директора НЕК “Укренерго” Всеволода Ковальчука про те, що наша країна зможе пройти опалювальний сезон без проблем. І форс-мажори можуть бути тільки тоді, коли закінчиться в країні вугілля та не вистачить зимових запасів.
“Зрадофіли” використали тільки другу частину цитати й понесли в маси: “Україну чекають віялові відключення електрики і тепла”.

Порівняння викладу тієї самої новини в газетах "Дзеркало тижня" і "Вести"

Порівняння викладу тієї самої новини в газетах “Дзеркало тижня” і “Вести”

По-перше, тут має місце типова маніпуляція цитуючи і назвою новини. Про це вже писала відомий медійник Таня Лупова: достатньо навести два скріни новин, і можна побачити, як з позитивного меседжу “без відключень” в одному ватному (“Вести”) виданні виходить “нас хочуть заморозити”.

Очевидно, що цитата вирвана з контексту і подана в “правильному” світлі. А далі справа техніки: два -три “експерти” тут же починають нити в ефірі “про дефіцит вугілля і тепла” та “фактологічну” базу за вуха підтягувати.

По-друге, тема “віялових відключень”, які нібито загрожують українцям, виявляється раптом топ-темою російських телеканалів. І ті ж “експерти” в коментах “Раші.тудей” доводять з піною біля рота, що буквально завтра вся енергомережа України ляже і в них особисто батареї від холоду полопаються, а бабуся-пенсіонерка із сусідньої квартири викинулася з вікна, позаяк платити їй за ЖКП нічим.

При цьому задоволення отримують і наші вітчизняні “зрадофіли”. і рашистські пропагандисти.

А тепер давайте розберемо ситуацію.

а) Всеволод Ковальчук заявив, що Укренерго “як компанія цілком готова до опалювального сезону”.

“Ми провели всі необхідні ремонти та планові заходи в магістральних мережах… при нинішньому рівні поставок вугілля зиму ми пройдемо без особливих проблем. А якщо почнуться перебої з постачанням вугілля, тоді доведеться запускати газо-мазутні блоки на Запорізькій і Трипільської ТЕС і споживати більше природного газу для виробництва електроенергії на ТЕЦ. Ціна буде набагато вища, ніж генерація на вугіллі. Але стійкість енергосистеми країни цього варта, інші варіанти обійдуться набагато дорожче. Або буде потрібно обмежувати споживачів. Ритмічно, без масових відключень, але тим не менше” (це цитата з “Дзеркала тижня”).

Нормальна чесна оцінка ситуації. Чиновник каже про те, що причин для особливого занепокоєння немає. Але навіть якщо почнеться збій у постачаннях вугілля, перекриємо мазутом і газом. Де тут “віялові масові відключення”?

Тому я зовсім не розумію таких маститих експертів, як Андрія Геруса й Олексія Кучеренка. Вони, замість того щоб зрозуміти, що це фейк або хоча б не брати участь у “зрадофільському” фестивалі, в пориві опозиційного запалу самі підлили оливи у вогонь (а для великої частини ФБ-аудиторії фактично легалізували).

Проте як раз тут #зради немає.

б) А ось підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, їх “економічне обґрунтування” – ось тут уряд сам починає плутатися в показаннях і маніпулює. Тут експерти абсолютно праві, критикуючи Мінпаливенерго та регулюють інституції за непрозорість тарифоутворення.

Як слушно зауважує сайт “Остров”, із тарифами на опалення нестиковка відразу впадає в очі. Так, тарифи на газ із 1 травня Кабінет Міністрів України підвищив приблизно на 50% за рахунок скасування норми про пільгову ціну для населення на обсяг в 200 куб. м. А опалення подорожчало вдвічі. Хоча в собівартості послуг із централізованого теплопостачання частка газу – в середньому 53%, в залежності від використовуваного обладнання та ступеня його зносу.

Простий розрахунок на пальцях (а більш складний тут і не потрібний), показує, що в такому випадку опалення повинно подорожчати не більш ніж на 25% – в середньому по ТКЕ. Але не в два рази!

Годі й казати про ринок в умовах, коли споживачеві насильно нав’язують послуги, в даному випадку ЖКГ.

Ось тут і перебувати справжня #зрада. 🙂 Тільки про неї наші “експерти” вважають за краще не говорити. Позаяк у “юлеботи” запишуть або грошей роботодавці не дадуть за коменти, бо самі їх ЖКУ виймають.

Читайте також:
Середній розмір субсидії на ЖКП в Україні зріс до 1356 грн.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна