Волонтери закликають підтримати петицію до Кабміну про реформу ДК “Укроборонпром”

 

Громадська організація “Українська асоціація власників зброї” за підтримки відомих волонтерів звернулася з петицією до керівництва Кабінету Міністрів, у якій містяться заклики провести аудит діяльності держкомпанії “Укроборонпром”, сформувати її незалежну наглядову раду та раду громадського контролю, оптимізувати фінансування компанії, та взагалі демонополізувати ринок виробництва озброєння і військової техніки.

У петиції, автором якої виступив голова ВГО “Українська асоціація власників зброї” Георгій Учайкін, зазначено:

“Діяльність вітчизняних підприємств оборонної промисловості, що знаходяться у власності держави, в першу чергу, ДК «Укроборонпром» – вкрай непрозора та малоефективна.

Це відбувається через нестачу належного контролю, перебування підприємств у державній власності, низький рівень управління та суцільну монополізацію.

Гучні скандали навколо деяких зразків озброєння (негативне співвідношення ціна-якість мінометів «Молот 120мм», незадовільна якість БММ «Дозор Б», відсутність зрозумілої стратегії модернізації озброєння для армії тощо), засвідчили, що управління підприємствами ДК «Укроборонпром» не сприяє ефективному виконанню головної функції держави – зміцненню обороноздатності країни.

Показовим є те, що за два роки війни в Україні, попри наявність гострої потреби, і досі не створено власного виробництва набоїв та боєприпасів (5,45 – 155 мм), щоб повністю задовольнити потреби ЗСУ та інших військових формувань.

Така ситуація, у поєднанні з нарощуванням монополізації ДК «Укроборонпром» та одночасним засекречуванням будь-яких видатків державного оборонного замовлення, створює сприятливе корупційне середовище, що підриває як довіру громадян, так і обороноздатність країни в цілому.

З огляду на те, що:

• фінансова діяльність ДК «Укроборонпром» є вкрай непрозорою і малоконтрольованою;
• до перспективних напрямів реформування оборонно-промислового комплексу належить інтеграція його підприємств з високотехнологічними кампаніями світу, зокрема, шляхом створення спільних підприємств;
• наглядова рада Концерну залишається несформованою від початку її створення, що робить її діяльність вкрай неефективною;
• є численні факти постачання до ЗСУ неякісних зразків військової техніки та озброєнь,

вимагаємо:

1) Негайно провести аудит діяльності ДК «Укроборонпром» за міжнародними стандартами аудиторської діяльності.

2) Сформувати незалежну Наглядову раду ДК «Укроборонпром» з переважною більшістю незалежних членів у її складі, відповідно до світових стандартів корпоративного управління.

3) Здійснювати державне фінансування підприємств, що входять до складу ДК «Укроборонпром», виключно після отримання висновків аудиторської перевірки та з їхнім урахуванням.

4) Створити в структурі ДК «Укроборонпром» Раду громадського контролю та обрати її членів шляхом відкритого рейтингового голосування.

5) Демонополізувати ринок виробництва озброєння та військової техніки та забезпечити рівний доступ до участі в ньому виробникам всіх форм власності, включно з іноземними.

6) Привести нормативно-правові акти про регулювання ринку виробництва, ремонту та утилізації військової зброї і техніки у відповідність до закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності”.

З 2 вересня, поли під петицією почали збирати підписи на сайті Кабміну, її підтримали понад 1240 осіб.
Щоб петиція була розглянута урядом, її мають підписати 25 тисяч громадян України.

Волонтер Роман Сініцин так пояснив, чому слід підтримати петицію:

 

Читайте також:
На сайті Кабміну стартував розділ електронних петицій

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна