Москва відповіла на заяву Порошенка про неможливість проводити в Україні вибори до Держдуми РФ

 

Позиція України щодо неможливості проведення в Україні голосування на виборах до Держдуми Російської Федерації є “продовженням політики обмежень, дискримінації, необ’єктивного підходу” України до РФ. Про це 10 вересня заявив член центральної виборчої комісії РФ Василь Лихачов.

“З політичної точки зору, позиція України є недружнім актом стосовно РФ і продовженням політики обмежень, дискримінації, необ’єктивного підходу. Таким чином відносини між державами не відновлюються“, – цитує Лихачова російська агенція ТАСС.

За його словами, заява президента Петра Порошенка про неможливість організувати голосування громадян Росії на виборах до Держдуми на території України (точна цитата із повідомлення речника Порошенка – “неможливість проведення російських виборів на території України”) означає, що в них можуть взяти участь лише співробітники посольства і консульств РФ в Україні.

“Такого роду офіційна позиція створює серйозні перешкоди для проведення публічних виборів, щоб люди приходили в посольство РФ у Києві або у три генконсульства в Харкові, Одесі та у Львові. У цій ситуації у нас залишається право провести вибори на території цих російських закордонних установ лише для дипломатичного і адміністративно-технічного складу “, – зазначив Лихачов.

За його словами, таким чином, не зможуть взяти участь у виборах до Держдуми близько 80 тисяч російських виборців, які наразі перебувають в Україні.

Відтак найближчим часом ЦВК РФ обговорить питання голосування російських виборців на території України.

Як відомо, 18 вересня в Росії відбудуться вибори до Державної думи. Провести вибори керівництво РФ планує також на території окупованого Криму.
Офіційний Київ закликав громадян України, які перебувають на території анексованого півострова, не брати участь у цих виборах.
Верховна Рада закликала парламенти інших держав та міжнародні організації заявити про нелегітимність виборів до Держдуми Росії через їх проведення в анексованому Криму.
Міністр закордонних справ Павло Клімкін також уже заявляв, що парламентські вибори в Росії є нелегітимними, оскільки відбуватимуться, в тому числі, на території окупованого Криму.
Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини не буде відправляти до Криму спостерігачів для моніторингу виборів до Державної думи РФ.
У Москві заявили, що Росія не прийме до уваги позицію України щодо виборів в Криму.

Водночас із заяви Банкової можна зробити висновок, що йдеться про голосування не лише в окупованому Криму, а в Україні загалом.

“Президент доручив міністрові закордонних справ поінформувати Москву пр онеможливість проведення російських виборів на території України“, – написав сьогодні у “Твіттері” речник Петра Порошенка Святослав Цеголко.

Читайте також:
Чому наступна Держдума Росії буде нелегітимною через вибори в Криму, – експерт

Поклонська пригрозила Магаданом противникам думських виборів у Криму

МЗС України надіслало до виконкому СНД ноту з приводу спостереження
за “виборчим фарсом” у Криму

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна