Україна на “козацькому” каное здобула друге, несподіване “золото” Олімпіади

 

У Ріо-де-Жанейро українець Юрій Чебан став олімпійським чемпіоном у веслуванні на каное на дистанції 200 метрів.

Уранці 18 серпня за бразильським часом представник Одеси Чебан подолав 200-метрівку за 39.279 сек, встановивши новий олімпійський рекорд. Попереднє досягнення – 40.346 – встановив у 2012 році росіянин Іван Штиль.

Другим до фінішу прийшов представник Азербайджану, екс-українець Валентин Дем’яненко (39.49), третім – бразилець Ісак’яс Кейрос дос Сантос.

Ця золота медаль стала вельми несподіваною для оглядачів, адже напередодні Чебан кваліфікувався до фінального заїзду з останнім, восьмим результатом.
У своєму півфіналі він посів третє місце (тоді як далі проходили по два найкращі каноїсти й два кращі треті місця) та потрапив до фіналу лише після додаткового розгляду результатів.

Запорукою перемоги Юрія стало вдале “підсідання” на останніх метрах дистанції – прийом, коли каноїст після заключного гребку різко переміщується на корму човна, додатково підштовхуючи його вперед. Каное одесита відтак перекинулося і Чебан опинився у воді, але фініш визначається за носом каное, тож усе було за правилами.

Це друге олімпійське “золото” в кар’єрі Юрія Чебана. У 2012 році в Лондоні він так само виграв дистанцію 200 м, а в Пекіні-2008 був третім на 500-метрівці.

Юрій Чебан перемога

Варто зазначити, що в Ріо Чебан мав найоригінальніше каное – розмальоване в синьо-жовті кольори, з козаками із булавою та на конях.

Таким чином, Україна на Олімпіаді-2016 має вже вісім нагород: 2 золоті, 4 срібні, 2 бронзові.
Це наразі 21-ше загальнокомандне місце.

Позавчора перше “золото” Україні приніс гімнаст із Донецька Олег Верняєв.

Одним із перших Чебана привітав редактор сторінки президента Петра Порошенка у “Фейсуці”:

Голова Одеської ОДА Михеїл Саакашвілі у своєму привітанні також відзначив патріотичне каное земляка:

саакашвілі чебан каное

Читайте також:
Аласанія пояснив, чому в трансляціях з Олімпіади UA:Перший показує не всіх українських спортсменів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна