Влада починає наймасштабніший судовий процес часів Незалежності, – Сиротюк

 

Судовий процес у справі про масові заворушення біля Верховної Ради 31 серпня 2015 року, в результаті яких загинуло троє бійців Нацгвардії й понад 150 людей отримали поранення, сфабриковано владою з метою залякати її опонентів.
Таке переконання висловив голова фракції ВО “Свобода” у Київській міській раді Юрій Сиротюк, який є одним із підозрюваних у цій справі.

“Стрічка новин замайоріла заголовками на кшталт «За вибухи під Верховною Радою судитимуть 15 чоловік» із різноманітними інтерпретаціями: «судитимуть винуватців кривавих сутичок», «судитимуть за бійню під Радою», «криваві безпорядки» і так далі.
Розумію, що фабрика брехні Авакова розганятиме подібні інтерпретації, щоб приховати свій очевидний слід у тих подіях“, – написав Сиротюк у “Фейсбуці“.

За його словами, з формальної точки зору “правдою є лише те, що справу «захисників Конституції» передано до суду”.

“Проте жодному з фігурантів, а нас до суду дійсно дійшло 15 (була спроба організувати мегапроцес, але десятки затриманих, побитих, допитаних, кинутих за ґрати без вибачень викреслили зі справи) не інкримінують ні «бійні», ні «кривавих безпорядків». У нашій справі не має ні вбитих, ні поранених. Є намагання видати нашу участь у мітингу на захист Конституції за масові заворушення“, – наголошує “свободівець”.

Також у матеріалах справи є опір працівникам міліції, але, як стверджує Сиротюк,”звинувачення не відповідає обставинам справи”.

“Але термін, який світить захисникам Конституції, цілком реальний. Первісно кожному намагалися довести вину, що загрожувала тюремним терміном від 8 до 15 років в’язниці”, – нагадує депутат Київради.

“Судять за зовсім інше. За те, що зупинили план Путіна зі знищення української держави під виглядом федералізації – особливого статусу”, – вважає “свободівець”.

Сиротюк заявляє, що зміни до Конституції щодо надання особливого статусу Донбасу в умовах війни – “це особливо важкий злочин, державна зрада”.

“Щоб прикрити її, було організовано криваву провокацію під стінами ВРУ. Класична формула переведення уваги суспільства”, – переконаний політик.

“Без прикриття спецслужб та їх керівників, що особисто на місці подій «диригували» своїми бійцями, ці події були б неможливі”, – додає голова фракції “Свободи” в Київраді.

Сиротюк висловив жаль, що за майже рік, який минув після 31 серпня, “жоден із відомих розслідувачів” не провів об’єктивного розслідування тих подій.

“Наприклад, чому бійців екс-спецпідрозділу «Беркут» було виведено перед вибухом за ріг ВРУ. Чому в Київ напередодні було звезено багатьох бійців добробатів – тих, що під контролем МВС. Чому міліція не зупиняла, а навпаки роздмухувала протистояння. Чому не робила жодних спроб вгамувати емоції. Таких «чому?» – десятки”, – зазначає “свободівець”.

“Мені, наприклад, прямо пояснили, що я в СІЗО не за події під Радою, а за «довгий язик»”, – стверджує Сиротюк, згадуючи про свої запити щодо корупційної діяльності представників політичної сили “Народний фронт” і, зокрема, екс-прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.

“Зараз на піку контрреволюції негідників влада намагається прибрати (знищити, посадити, скомпроментувати) всіх, хто може зупинити зрадників і контрреволюціонерів, хто може чинити організований спротив і дати протесту належну організацію та ідейне наповнення”, – переконаний депутат від ВО “Свобода”.

“Це судилище – так би мовити, превентивний захід. Це буде наймасштабніший судовий процес в країні часів Незалежності. Суд Системи проти Народу. Постокупаційної неоколоніальної держави проти нації, що не бажає бути рабом на своїй землі”, – наголосив Сиротюк, висловивши впевненість, що “режим отримає зворотні від бажаних результати”.

Він також закликав усіх, хто був свідком подій під Радою 31 серпня 2015 року і має якусь інформацію, допомогти встановити істину в цій справі.

Як писала Новинарня, Генеральна прокуратура передала в Печерський районний суд Києва обвинувальний акт проти 15 підозрюваних у масових заворушеннях 31 серпня.

Обвинувачуваним інкримінують здійснення кримінальних злочинів, передбачених ч. 1 ст. 294 (масові заворушення), ч. 2 ст. 342 (опір представнику влади, працівнику правоохоронного органу) ч. 2 ст. 345 (погроза або насильство стосовно працівника правоохоронного органу) і ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу.

Нагадаємо, 31 серпня під Верховною Радою після ухвалення в першому читанні змін до Конституції в частині децентралізації, які допускають дію закону “Про особливий порядок самоврядування в деяких районах Донецької та Луганської областей”, почалися сутички між мітингувальниками і співробітниками правоохоронних органів.

Агресивно налаштовані учасники мітингу, серед яких було багато членів ВО “Свобода”, почали штурмувати будівлю парламенту, кидати бруківку, димові шашки. Також було кинуто бойову гранату, від вибуху якої загинуло троє бійців Нацгвардії й постраждало більше ста людей.

Головний підозрюваний – Ігор Гуменюк – був затриманий і виявився бійцем добровольчого батальйону патрульної служби міліції особливого призначення “Січ”, тісно пов’язаним з ВО “Свобода”.

Народний депутат Верховної Ради минулого, 7-го скликання, Юрій Сиротюк також був серед затриманих за підозрою в причетності до організації заворушень. Спершу Печерський райсуд обрав для нього запобіжний захід у вигляді 60 діб арешту без можливості внесення застави, згодом запобіжний захід було змінено на домашній арешт, а в грудні 2015 року – на особисте зобов’язання.

На допити у даній справі ходили також інші “свободівці”, зокрема й колишні народні депутати Олег Тягнибок (голова партії), Ірина Фаріон, Олександр Сич, Андрій Мохник тощо.

Читайте також:
Рішення суду: Аваков має спростувати звинувачення на адресу Тягнибока
в злочині 31 серпня

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна