Ліхтенштейн розморозив мільйони скандального судді Вищого госпсуду України

 

За розпорядженням слідчого судді Князівства Ліхтенштейн розморожено рахунки панамської фірми, бенефіціарами якої були суддя Вищого господарського суду України та його дружина.
За наявними ознаками, йдеться про суддю Артура Ємельянова.

“Кошти розморожено суддею за нашої згоди”, – повідомив українській службі Deutche Welle керуючий прокурор Ліхтенштейну Роберт Валльнер.

Ідеться про 13 мільйонів швейцарських франків, заморожених 23 липня 2015 року за розпорядженням прокуратури Ліхтенштейну.

За словами співрозмовників DW у правоохоронних органах країни, причиною розмороження стало те, що українська сторона не надала жодної інформації про можливе незаконне походження грошей.

Натомість Генеральна прокуратура України повідомила у відповідь на запит DW, що рішення слідчого судді про арешт рахунку в цій справі скасоване ухвалою Апеляційного суду міста Києва від 9 лютого.

Українська сторона зазначає, що не може домогтися в суді арешту коштів через те, що Ліхтенштейн у відповідь на запит про правову допомогу не надав інформацію, “яка б дала змогу одержати документальні докази щодо причетності судді та його дружини до набуття неправомірної вигоди”.

У Ліхтенштейні, своєю чергою, наголошують, що незаконність походження коштів мають доводити правоохоронні органи країни, де набуто імовірну неправомірну вигоду.

Як зазначалося у липні 2015 року в прес-релізі на сайті Кабінету Міністрів України, знайдені 13 мільйонів франків належать колишньому судді Вищого господарського суду, який був заступником голови цього суду за часів президентства Віктора Януковича. Єдиним суддею, який може підпадати під це визначення, є Артур Ємельянов.

Цей суддя, так само, як і його колишній керівник у ВГСУ Віктор Татьков, після зміни влади в Україні втратив керівну посаду. Утім, Ємельянов продовжує працювати у Вищому господарському суді.

Згідно з інформацією на сайті суду, у вересні 2015 року Ємельянов успішно пройшов люстраційну перевірку. Відповідно до вимог закону про очищення влади, цей суддя подав декларацію про доходи.
При річній зарплаті у 238 тисяч гривень служитель Феміди задекларував дві земельні ділянки, два житлових будинки і 12 квартир. Утім, колеги по суддівському корпусу не побачили у декларації Артура Ємельянова невідповідності рівню його доходів.

Як відомо, після введення санкцій ЄС Ліхтенштейн заморозив активи українських екс-чиновників вартістю в 25 мільйонів швейцарських франків.

У князівстві наголошували, що українська сторона повинна надати докази нелегального походження коштів екс-чиновників з оточення Віктора Януковича, щоб Ліхтенштейн продовжував їх блокувати.

Читайте також:
Адвокат Майдану Маселко: Судову реформу треба ухвалювати

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна