НАТО розгортає систему ПРО поблизу кордонів України

 

Система протиракетної оборони НАТО вийшла на рівень початкової готовності. Про це оголосив генсек НАТО Єнс Столтенберг за підсумками першого дня саміту Північноатлантичного Альянсу у Варшаві, повідомляє “Європейська правда“.

“Ми оголосили про початкову бойову готовність нашої системи протиракетної оборони. Це означає, що кораблі США в Іспанії, перехоплювачі в Румунії та радіолокаційні системи в Туреччині працюватимуть як одна система“, – сказав Столтенберг.

На початку травня в Румунії на американській військовій базі в Девеселу відбулася церемонія запуску європейської системи протиракетної оборони Aegis.

У грудні 2015 року на півдні від столиці Румунії Бухареста було встановлено протиракетну  установку США.

Окрім того, планується, що з 2018 року в польському селищі Редзіково почне діяти система американської комплексної системи протиракетної оборони для американських комплексів ПРО “Іджіс”, будівництво якої триває.

Раніше, 12 травня, на румунській базі Девеселу відбулася церемонія підтвердження оперативної готовності американського комплексу ПРО “Іджіс” наземного базування.

Обидві бази створюються в рамках другого і третього етапів плану США і НАТО щодо розгортання європейської ПРО.

Помічник американського держсекретаря Френк Роуз заявив, що створювані США в європейських країнах системи протиракетної оборони не спрямовані проти Росії й не можуть підірвати її стратегічний потенціал.

Читайте також:
На саміті НАТО Україна залишається у центрі уваги світових лідерів

У Варшаві стартував саміт НАТО. Україна буде єдиною країною, яка матиме окремий захід

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна