Онищенко впевнений, що слідчі НАБУ роблять з нього цапа-відбувайла і уявлення не мають про газовий бізнес

 

Народний депутат України Олександр Онищенко з’явився на комітеті Верховної Ради з питань регламенту і організації роботи ВР, де розглядають внесену до парламенту генеральним прокурором подання “Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і арешт народного депутата України Олександра Онищенка”.

Як повідомляє ТСН Онищенко одразу зняв піджак і зайняв одне з місць. На комітет також прибули генпрокурор Юрій Луценко і заступник генпрокурора – керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

Як зазначив на початку засідання перший заступник голови регламентного комітету Павло Пинзеник, 22 червня Онищенко, згідно з процедурою, надав свої пояснення щодо відповідного подання і звернувся до комітету з “певними заявами”.

На засіданні комітету Онищенко заявив, що Національне антикорупційне бюро не має конкретних результатів своєї роботи, а тому намагається зробити із нього цапа-відбувайла, повідлмляє “Укрінформ“.

“Антикорупційне бюро вже рік існує, але у них немає жодної справи, яка перебуває у суді, і роблять вони з мене цапа-відбувайла, на якому хочуть показати те, що демонструють вони зараз”, – сказав Онищенко.

На його думку, з людей, як зараз перебувають під слідством щодо “газових схем”, покази вибивають. “Вони перебувають у жорстких умовах. Я так розумію, що з Постного вони вже зробили інваліда, бо він вже не розуміє нічого. Ось це ті заходи, які вони проводять”, – стверджує народний депутат.

“У них є бажання відправити мене у СІЗО, щоб було легше проводити свої слідчі експерименти”, — сказав він.

Онищенко стверджує, що слідчі навіть уявлення не мають про газовий бізнес. “Тому коли хтось говорить, що нанесено шкоду на мільярди, нехай вони порахують, скільки там складають приватні компанії, а скільки “Укргазвидобування”, – наголосив він.

Онищенко виступає за проведення відкритого судового процесу над ним.

“Я за відкритий судовий процес. Я готовий відстоювати свою правоту. Все, в чому мене звинувачують, – це маячня”, – заявив нардеп.

При тому  генеральний прокурор України Юрій Луценко, виступаючи на засіданні регламентного комітету розповів, що О.Онищенко, будучи народним депутатом, мав повний контроль над трьома підприємствами-операторами ПАТ “Укргазвидобування”: ТОВ “Надра Геоцентр”, ТОВ “Хас”, ТОВ “Карпатнадраінвест”, повідомляє “Інтерфакс- Україна“.

“Створення і керівництво злочинної організації Онищенком… підтверджується: фактом участі Онищенка Олександра Романовича протягом діяльності злочинної організації у складі засновників ТОВ “Надрагеоцентр”, ТОВ Фірма Хас, ТОВ “Карпатнадраінвест”, де був основним бенефіціаром, що підтверджується матеріалами реєстраційних справ… Аналіз наведених доказів підтверджує, що саме Онищенко Олександр Романович створив і надалі здійснював керівництво злочинною організацією”, – розповів генпрокурор.

За словами Ю.Луценка, юридична адреса даних фірм “у приміщенні в Києві – Хрещатик, 27б, частина якого використовується Онищенком Олександром Романовичем як депутатська приймальна”, про що свідчить вивіска.

Генпрокурор наголосив, що депутат створив злочинну групу за участю низки інших осіб, включаючи представників “Укргазвидобування”, метою якої було привласнення коштів Товариства. Внаслідок незаконних дій групи, за словами Ю.Луценка, було незаконно присвоєно 1 млрд 613 млн грн.

“Загальна вартість проданого природного газу навмисне занижена в результаті спільної діяльності злочинних організацій на суму 1 млрд 613 млн 224 тисячі 251 грн“, – поінформував генпрокурор.

Він також повідомив, що є документи, які свідчать про те, що О.Онищенко надав бізнесмену, колишньому народному депутату Давиду Жванії, позику в сумі 205 млн доларів США, які повинні були бути перераховані на офшорну компанію, підконтрольну О.Онищенку і зареєстровану на Кіпрі.

Ю.Луценко повідомив, що дії О.Онищенка потрапляють під дії статей 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), 205 (фіктивне підприємництво) та 255 (створення злочинної організації) Кримінального кодексу України.

“Прошу розглянути це подання і дати згоду на притягнення до відповідальності Онищенка”, – додав генпрокурор, завершуючи виступ щодо подання.

Також Ю.Луценко просить парламентарів дати дозвіл на затримання та арешт депутата.

Читайте також:
Онищенко подав позов проти Генпрокуратури й НАБУ про захист “ділової репутації”

Тимошенко відверто покриває олігарха Онищенка, – Лещенко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна