Ситуація з популістами у владі Італії та ЄС лише загострюватиметься, – експерт

 

Зростання маси протестного електорату в Італії, що приводить до влади популістів та євроскептиків, є прогнозованим, і політична ситуація надалі лише погіршуватиметься. Про це сказав Новинарні Олесь Городецький – голова “Християнського товариства українців в Італії”, координатор оргкомітету “Євромайдан Рим”.
Таким чином він прокоментував інформацію про обрання мерами міст Рим і Турин двох молодих представниць партії “Рух 5 зірок”, співмірної з нашою Радикальною партією Ляшка.

Успіхи Вірджинії Раджі та К’яри Аппендіно сприйняті багатьма європейськими ЗМІ, з одного боку, як сенсація, з іншого – як небезпечна тенденція, що свідчить про суттєві зміни звичного політичного ландшафту в ЄС.

Олесь Городецький

Олесь Городецький

За словами експерта, популісти із “5 зірок” виграли другий тур мерських виборів у 19 (!) містах із 20, де їх представники вийшли до “фіналу”.

“Ці результати в Італії є доволі прогнозовані”, – констатував Олесь Городецький, виділивши декілька причин такої ситуації.

“По-перше, люди втомилися від традиційного поділу на лівих і правих. Світ змінюється, суспільство шукає нових гравців, які пропонують виходи з сучасної ситуації, а не керуються логікою післявоєнного часу. Як ліві, так і праві були замішані у великих корупційних скандалах, а головний месидж популістів – боротьба з партійними корупційними коритами, відмова від пільг та каст”, – зауважив Олесь Городецький.

По-друге він відзначає “погіршення економічної ситуації, в якому звинувачують стару політичну систему і Європу”.

“Тому антиєвропейська риторика, яку використовують, до речі, не лише популісти, є такою популярною”, – зауважив громадський діяч.

“Третьою причиною я б назвав повільну деградацію виборців. В Італії один з найвищих показників молоді, яка ніде не вчиться і не працює. Знижується інтелектуальний рівень пересічних італійців, тому часто голосують за “простого хорошого хлопця”, який такий самий, як я”, – свідчить експерт із Рима.

“Пригадую, коли партія “5 зірок” проводила онлайн-голосування на висунення кандидатів в депутати, то запам’ятався виступ одного молодого чоловіка, який сказав, що хоче бути в майбутньому міністром сільського господарства, бо… любить вино і сир парміджано”, – додав експерт.

Як четвертий фактор популярності радикальних популістів він називає “крах ліберальної політики в економіці, де китайський виробник упевнено знищує залишки італійського виробництва, та провальну міграційну політику, коли соціальні амортизатори не здатні протидіяти величезній хвилі мігрантів”.

Городецький відтак констатує “величезне зростання протестного електорату, який голосує за популістів лише тому, що виступає проти теперішнього стану речей, або ж визнаних авторитетів сучасності таких як США, ЄС чи Ватикан”.

“Ситуація буде лише погіршуватися”, – вважає він.

“Не забуваймо, що на попередніх парламентських виборах “Рух 5 зірок” набрав в обох палатах 24-25,5% голосів. За час уряду Ренці не вдалося добитися великих змін, тому на майбутніх парламентських виборах частка популістів лише збільшуватиметься”, – резюмував Олесь Городецький.

Як відомо, другий тур голосування на виборах мерів пройшов у неділю в більш як 100 італійських містах. У Римі та одному з фінансових центрів країни, Турині, представники правлячої ліберальної Демократичної партії визнали поразку кандидаткам від радикально-популістської партії “Рух 5 зірок”, яку в 2009 році заснували яку заснували популярний комік Беппе Ґрілло та підприємець Джанроберто Касаледжіо.

На виборах 2014 року “Рух 5 зірок” посів третє місце і став у різку опозицію до влади.

Наступні парламентські вибори в Італії заплановані на 2018 рік.

Нагадаємо, нещодавно у другому турі виборів президента Австрії представникові крайньо правої євроскептичної проросійської Партії свободи забракло для перемоги лише 0,2% голосів.

Раніше праві популісти, що виступають проти ЄС, показали високі результати на виборах у ФРН.

23 червня відбудеться референдум про вихід із ЄС Великої Британії.

Читайте також:
Результати місцевих виборів у Німеччині:
праві популісти тріумфують, партія Меркель втрачає підтримку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна