У ПАРЄ Савченко нагадала, що українці платаять за спокій Європи ціною власного життя. ФОТО

 

Народний депутат Надія Савченко вперше після звільнення з російської в’язниці виступила на засіданні Парламентської асамблеї Ради Європи в Страсбурзі, де закликала боротися за звільнення незаконно утримуваних в Росії громадян України.

У своєму 2-хвилинному виступі з місця член ПАРЄ Савченко наголосила, що Україна платить ціною життя власних громадян за спокій в Європі.

“Перемогти можна лише тоді, коли одна людина заради ідеї готова померти, а всі готові підтримати її і не дати їй на цьому фронті загинути. Зараз Україна стоїть на передовому рубежі вогню. Ми платимо за спокій Європи та за мир своєї країни своєю кров’ю і життями своїх людей. Я прошу вас підтримати своєю чіткою, твердою і послідовною позицією. Тільки разом ми переможемо”, – сказала народна депутатка від ВО “Батьківщина”.

На завершення Надія Савченко побажала нікому не мати такого сусіда, як Росію.

Виступ колеги прокоментувала перший заступник голови Верховної Ради, уповноважена президента з урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко.

“Перший виступ Надії Савченко в ПАРЄ. Вона хвилювалася. Вперше на великому міжнародному майданчику, емоції зрозумілі. Але виступила дуже добре”, – написала Геращенко у “Фейсбуці”.

Ірина Геращенко окреслила ключові меседжі промови Савченко: “звільнення Надії не було милосердям Путіна, РФ викрала Надю незаконно і демонструє зверхність до прав людини. Росія порушила своі зобов’язання по будапештському меморандуму і порушила українські кордони. Росія продовжує утримувати українських політв’язнів і арештовує кримських татар. Не можна повертати повноваження російській делегації [в ПАРЄ], поки Росія цинічно порушує міжнародне право. Ми чекаємо міжнародної підтримки у звільненні заручників і захисті суверенітету і незалежності. Не дай Боже мати вам такого сусіда, як Росія”.

Савченко на засіданні ПАРЄ. Фото: ФБ Геращенко

Під час виступу Надії Савченко на засіданні ПАРЄ. Фото: ФБ Геращенко

Перед першим виступом у ПАРЄ Надія Савченко зустрілася з президентом Парламентської асамблеї Педро Аграмунтом і закликала його сприяти звільненню українських політв’язнів у Росії.

Про це повідомив постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба, виклавши відповідне фото у “Твіттері”:

Надія Савченко й Петдро Аграмунт

Надія Савченко й Педро Аграмунт

Сам Педро Аграмунт у виступі під час відкриття сесії ПАРЄ відзначив “силу демократії”, яка допомогла звільнити Надію Савченка, Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенка.

Нагадаємо, поки Надія перебувала в російських СІЗО, вона – восени 2014 року – стала народним депутатом України як перший номер виборчого списку ВО “Батьківщина” та була обрана до складу української делегації в Парламентську асамблею Ради Європи, отримавши дипломатичний імунітет.

Читайте також:
Савченко вирушила на сесію ПАРЄ

Текст резолюції: ПАРЄ закликала не лише Росію, і не тільки звільнити Савченко (21.04.2016)

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна